woensdag 27 oktober 2021

Een nieuw energiecontract: even afwachten of nu overstappen?

De energieprijzen blijven maar stijgen, dat is voor niemand nieuws. Dat de energierekeningen straks ook hoger uit gaat vallen, weten we inmiddels ook allemaal. Maar wat kun je eraan doen? Wacht je af tot de energieprijzen dalen of ga je alsnog op zoek naar een nieuw energiecontract? 

De hoge energieprijzen raken iedereen, overal op de wereld. Toch verschilt het per huishouden of je veel, iets of zelfs niets van de prijsstijgingen gaat merken. Dat hangt volledig af van je huidige contractsituatie. Heb je een contract met vaste tarieven voor één of meerdere jaren, dan zit je goed. De huishoudens met een energiecontract met variabele tarieven krijgen straks wél met hogere prijzen te maken. 

De (energie)stand van zaken

Huishoudens met een energiecontract met vaste tarieven voor één of meerdere jaren kunnen, voor nu, opgelucht ademhalen. Zij krijgen geen prijsverhoging voorgeschoteld en betalen gewoon het tarief dat is afgesproken met hun energieleverancier. Let op: loopt je één- of meerjarige contract nu af, dan ga je ook automatisch over een variabel contract en dus de hoge tarieven. Dit geld ook voor de huishoudens die al een variabel contract hadden. 

Afwachten of overstappen?Wat nu te doen?!

Afwachten of overstappen. Wat is nu slim om te doen? Daarover zijn de meningen verdeeld. Wat we wél zeker weten, is dat er momenteel heel weinig tot geen aanbiedingen zijn. Kon je voorheen – in ‘normale’ energietijden – kiezen uit zo’n 90 aanbiedingen, op dit moment zijn die gewoonweg vrijwel niet. Kans op een flinke welkomstkorting bij overstappen is nu dus klein. Maar wat is dan wél wijsheid?

De meningen oftewel adviezen gaan twee kanten op. De ene groep onderzoekers en marktspecialisten geeft aan: heb je nu en variabel contract denk er dan over na om voor een contract met vaste tarieven te kiezen en zet deze vast voor één jaar. Dat voelt wellicht wat onlogisch met de huidige hoge prijzen, maar hiermee voorkom je wel erger. Stijgen de prijzen vervolgens nóg verder, dan heb je daar geen last van.

Het andere, precies tegenovergestelde advies is: raak niet in paniek, wacht rustig even af, aldus de Consumentenbond. De belangenvereniging waarschuwt vooral dat de tarieven nu heel hoog zijn. Het kan ook zijn dat de energietarieven straks dalen; heb je dan net een contract met de dure vaste tarieven afgesloten, dan zit je daaraan vast. Houd dus voorlopig je variabele contract en wacht de ontwikkelingen even af.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in!

Koffiedik kijken, daar komt het voor nu een beetje op neer. Met adviezen die lijnrecht tegenover elkaar staan, is wel duidelijk dat echt niemand weet hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Wat je in tussentijd wél kunt doen? Naast energiebesparende maatregelen te treffen en zuinig (nóg zuiniger) omgaan met je energieverbruik: schrijf je onderaan de energie aanbiedingen pagina van Energievergelijker in voor updates. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en energie aanbiedingen!