maandag 30 april 2018

Eerste maanden 2018 zeer goed voor eigenaren zonnepanelen

Het eerste kwartaal van 2018 heeft bezitters van zonnepanelen veel energie gebracht. Meer dan gemiddeld zelfs. Vooral de zonnige februarimaand pakte gunstig uit voor degenen met zonnepanelen op hun dak, aldus cijfers die energiebedrijf Essent naar buiten bracht. 

In de eerste drie maanden van dit jaar lag de opbrengst van zonnepanelen ruimt 20 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral de maand februari maakt het verschil. Met 159 zonuren en 33 euro had deze doorgaans koude en grijze wintermaand de hoogste opbrengst in jaren. 

Meer zonuren, hogere opbrengst

In groot contrast met februari maakt januari een heel andere start. De maand was dit jaar bijzonder donker en bracht slechts 47 zonuren mee. Met een kleine 7 euro was de opbrengst die maand zeker geen koploper. Sterker nog, deze lag een stuk lager dan het langjarig gemiddelde. En dat terwijl dezelfde maand in 2017 een topmaand was met een opbrengst van ongeveer 14 euro. 

De maand maart gedroeg zich gelijk als in voorgaande jaren en bracht min of meer hetzelfde op als dezelfde maand in de voorgaande jaren. 

Zonnig kwartaal

Over de gehele lijn gaan de eerste drie maanden van 2018 de boeken in als een opvallend zonnig kwartaal. Zo blijkt uit het aantal zonuren dat werd gemeten in De Bilt. In februari waren de warme uren dubbel in aantal ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de globale instraling, een nog nauwkeurigere indicator voor de definitieve opbrengst van een zonnepaneel, lag bijna 50 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van de februarimaand.