woensdag 24 januari 2018

Energiecampagne promoot energiebesparing woningen

De uitstoot van CO2 moet omlaag. Daarom zet het kabinet in op de bouw van energiezuinige woningen. Ook wil zij dat jaarlijks tienduizenden bestaande woningen aardgasvrij worden gemaakt. Om de hiervoor beschikbare subsidies te promoten startte deze week de campagne ‘Energie besparen doe je nu’.

Op 22 januari startte de campagne ‘Energie besparen doe je nu’, een samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Met de campagne wil de overheid huiseigenaren bewust maken van de mogelijkheden om de woning te verduurzamen én van de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn. 

Af van aardgas

Er staan zo’n 8 miljoen woningen in Nederland, die samen goed zijn voor 16 procent van de totale CO2-uitstoot in ons land. Het kabinet wil dat jaarlijks zo’n 50.000 woningen gereed worden gemaakt om op een andere manier te kunnen verwarmen en koken.

Volgens onderzoek blijkt dat 90 procent van de huishoudens weet dat we van het gebruik van aardgas afstappen. Zo’n 25 procent hiervan denkt zelfs dat we in het volgende decennium helemaal geen aardgas meer gebruiken. Om dat mogelijk te maken, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Met name aan de verduurzaming van onze woningen.  

”Energie besparen levert altijd voordeel op”

Steeds vaker vervangen huiseigenaren hun (oude) CV-ketel door een duurzamere optie zoals een warmtepomp of zonneboiler. Een verstandige keuze, want we moeten én gaan van het aardgas af. Subsidies maken de overstap én investering een stuk beter te dragen. De campagne ‘Energie besparen doe je nu’ helpt huiseigenaren op weg met de nodige tips en informatie.

Zo is er op de website te zien welke duurzame maatregelen er zoal zijn én wat deze op jaarbasis aan besparingen opleveren. Ook komen tijdens de campagne huiseigenaren aan het woord die de duurzame stap al hebben gezet. Zij vertellen bijvoorbeeld hoe zij hun woningen hebben geïsoleerd of waarom en hoe zij hun CV-ketel hebben vervangen voor een warmtepomp of biomassaketel. 

“Steeds meer woningeigenaren zien het belang van energie besparen. En waar je het ook voor doet: energie besparen levert altijd voordeel op. Een lagere energierekening, een comfortabel huis en een duurzamere wereld én toekomst”, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.