9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie besparen terwijl je thuiswerkt: 7 tips!

Thuiswerken wanneer het kan, het is wat de overheid ons vraagt in deze coronatijd. Een belangrijke maatregel, dat staat voorop. Ons advies: doe het thuiswerken vooral ook slim. En dan hebben we het natuurlijk over je energieverbruik. Met de volgende tips kun je in deze tijd zelfs besparen op je energiekosten!

Nu we veel thuiswerken, in je eentje of met alle gezinsleden, is de kans groot dat we ook meer energie gebruiken. Computerschermen, het koffiezetapparaat, verlichting, telefoonladers. Samen kunnen ze voor een hogere energierekening zorgen. Tenzij je de volgende tips toepast tijdens je thuiswerkdagen.

Tip 1: Kort(er) douchen

Begin je dag met een besparing, zet een timer als je gaat douchen. Nu je niet hoeft te reizen om naar je werk te gaan, is het verleidelijk om wat langer te douchen. Doe het niet, douche bewust. Gebruik de wekker of stopwatch van je telefoon en gebruik op die manier minder warm water. 

Tip 2: Draag je kleding gewoon wat vaker

Nu je thuis werkt en je dus geen collega’s of klanten fysiek hoeft te ontmoeten, hoef je ook niet elke dag wat anders aan. Doe gerust een dagje extra met je shirt, broek of jurk. Die joggingbroek kan ook best twee of zelfs drie dagen aan. Dat scheelt je een hoop was- en droogbeurten.

Tip 3: Gebruik elektrische apparaten als je ze echt nodig hebt

Pak je op je werk de stofzuiger? Zet je op kantoor elk uur een kop koffie of thee? Probeer dat thuis ook niet te doen. Elke koffiepauze betekent stroomverbruik van je koffiezetapparaat. En denk ook aan stekkers. Trek ze eruit als je het apparaat niet gebruikt.

Tip 4: Water koken per kopje

Zin in een kop thee? Vul je waterkoker dan met precies voldoende water voor jouw beker of glas. Meet het water af, dan verbruikt je waterkoker een stuk minder energie. En je kunt sneller genieten van je theemoment.

Tip 5: Gebruik een laptop

Een laptop gebruikt een stuk minder energie dan een grote computer. Laad je laptop pas op wanneer deze leeg is. Extra fijn: zo gaat je accu ook nog eens langer mee. En wist je dat veel laptops een eco-stand hebben voor het beeldscherm? Ook dat scheelt weer energie.

Tip 6: Maak gebruik van daglicht

Daglicht is gratis. Maak er dus dankbaar gebruik van. Gooi je gordijnen, vitrages en zonwering helemaal open en richt je werkplek dicht bij het raam in. Zo kun je je lampen langer uitlaten. En als de zon schijnt, warmt jouw ruimte ook nog eens lekker op. Oh, en wist je dat er powerbanks zijn die opladen in de zon? Leg dit 'mini-zonnepaneel' in je vensterbank en laad je telefoon ermee op!

Tip 7: Klaar met werken? Stekkers eruit!

Je computerscherm van kantoor, de lader van je laptop en de andere apparaten die je nu ineens thuis gebruikt. Trek de stekkers uit de stopcontacten als je klaar bent met je werk. Zo voorkom je sluipstroom. Nog slimmer: doe alles stekkers in één stekkerdoos, dan hoef je aan het eind van de dag maar één stekker uit het stopcontact te trekken.

Bespaar
ca €650 per jaar