donderdag 13 maart 2014

'Energie kan volledig duurzaam zijn in 2030'

Volgens de non-profitorganisatie voor duurzaamheid, Urgenda, is het mogelijk om voor 2030 vrijwel volledig over te stappen op duurzame energie. 

Mogelijk en betaalbaar 

Volgens Urgenda is het in de toekomst met de technieken en mensen mogelijk en betaalbaar om voor 2030 te bouwen aan een duurzame energievoorziening. Dit zal minimaal 150.000 banen opleveren. De tijd begint te tikken, voor dit soort grote omslagen wordt vaak minstens veertig jaar gerekend. "Maar onder druk wordt alles vloeibaar", aldus Urgenda. "We hebben simpelweg geen veertig jaar."

Extra investeringen

De non-profitorganisatie voor duurzaamheid stelt dat een duurzame energievoorziening kan worden opgebouwd door anders te gaan wonen, reizen, consumeren en produceren. Dit laatste geldt ook voor energie. Om de omslag te maken is wel een extra investering van 2 miljard euro per nodig, dit om de elektriciteitsnetten te optimaliseren. Daarnaast moet 7 miljard euro per jaar in duurzame elektriciteits- en warmteproductie worden gestoken.

Lagere energiekosten in de toekomst

Een duurzame energievoorziening kan in 2030 lagere energiekosten opleveren. Een bedrag van 58,5 miljard euro lijkt groot, maar tegenover het bedrag van 61,4 miljard euro wanneer we vasthouden aan de huidige koers is een aanzienlijk verschil. Ook het feit dat Nederland minder afhankelijk wordt van import is een aantrekkelijke bijkomstigheid. Dit heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Wanneer Nederland aan de huidige koers blijft vasthouden neemt de import van energie alleen maar toe, omdat het gas opraakt. 

Met Energievergelijker kunt u direct besparen op uw energierekening

Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals met betrekking tot energie voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw huidige energieprijzen? Op Energievergelijker.nl vindt u snel en gemakkelijk de aanbieding met de goedkoopste energie van dit moment. U kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen.