9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109


Energiebewust denken en doen: 
het gebeurt in meeste huishoudens

Energiebewust denken is één ding, energiebewust dóen is iets anders. Toch zeggen de mensen die om het milieu geven ook daadwerkelijk milieubewust te handelen. Zo blijkt uit het onderzoek Belevingen dat het CBS onlangs uitvoerde. De drijfveren om milieu- en energiebewust te handelen? Vooral kosten.

Heb je hart voor het milieu, dan hou je daar ook rekening mee in je energiegebruik. Zo vindt bijna 90 procent van de 3.339 ondervraagden in het onderzoek van het CBS. De groep geeft aan de stekker van de oplader uit het stopcontact te halen als de accu weer vol is. Ook trekken zij eerder een warme trui dan dat zij de kachel een graadje hoger zetten. Dit doen zij eerder en vaker dan mensen die van zichzelf aangeven minder energie- en milieubewust te zijn, aldus de cijfers van het onderzoek.

Energiebewust of kostenbewust?

Het licht uit in kamers waar je niet bent. De wasmachine, droger en vaatwasser pas aan wanneer deze echt vol zitten. Volgens de groep ‘energiebewusten’ zijn het eenvoudige maatregelen die ze bewust doen en volhouden. Toch is de groep die van zichzelf zegt minder energiebewust te zijn wel degelijk met energie mee bezig. Het overgrote deel van deze groep doet net zo goed de lichten uit en een dikke trui aan. Alleen iets minder vaak. Daardoor bespaart deze groep ook minder energie én geld.

De meest daadkrachtige groep onder de ondervraagden zijn vrouwen. Zij denken én doen het meest energiebewust: waar 71 procent van de mannen de stekker uit het stopcontact haalt, is het maar liefst 78 procent van de vrouwen die het onnodig vindt om de stekker te laten zitten. Met 67 procent winnen zij het ook van 60 procent van de mannen als het aankomt om warmer kleden voordat de kachel een graadje omhoog gaat.  

Flinke bespaarders

Wat de voornaamste reden is om energiebewust en energiezuinig te handelen? Voor de overgrote meerderheid zijn dat kosten. Amper 30 procent doet het om het milieu te sparen. Het licht uit doen in kamers waar niemand is? Deuren en ramen sluiten in kamers waar de kachel aanstaat? En de wasmachine pas aanzetten als die écht vol zit? Veruit de meeste denken aan de portemonnee voordat ze aan het milieu denken. We zijn met zijn allen flinke bespaarders. Maar vooral als het op euro’s aankomt. En dat is óók een prima reden, vinden wij bij Energievergelijker.

 

Bespaar
ca €650 per jaar