vrijdag 26 maart 2021

Energierekening in 2021 zo’n 60 euro lager

Een lagere energierekening. Grote kans dat dit ook voor jou geldt in 2021. Want volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt de energierekening bij gemiddeld verbruik dit jaar zo’n 60 euro lager uit.

Het CBS berekende onlangs dat, bij gemiddeld verbruik, de energierekening in 2021 uitkomt op 1513 euro. Vergeleken met afgelopen jaar is dat zo’n 60 euro lager. Al een aantal jaren achtereen zijn huishoudens jaarlijks 3,8 procent minder kwijt aan de energierekening. Ook dit jaar zet die lijn dus door. De oorzaak? Voornamelijk de lagere energieprijzen.

Onderaan de streep: een lagere energierekening 

Lagere energieprijzen dus. Dat zit hem vooral in de verlaging van de variabele leveringstarieven van stroom en gas, oftewel de kosten per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit. Het tarief voor gas daalde het sterkst: bijna 18 procent. Het tarief voor stroom daalde met 9 procent ook aanzienlijk.

Maar wat bespaar je nu effectief en precies in euro’s? Rekenen we de eerdergenoemde percentages om, dan komt dit op jaarbasis neer op 68 euro voor gas en 18 euro voor stroom – samen 86 euro. Maar dat is meer dan de genoemde 60 euro, denk je nu. Klopt, want de vaste leveringskosten van energie gaan dit jaar omhoog met 6 euro voor gas en 20 euro voor stroom. Samen 26 euro, waardoor onderaan de streep die 60 euro overblijft. 

Energiebelastingen

En de belastingen dan? Die stijgen doorgaans, dus je zou denken dat we dat in 2021 ook gaan terugzien op de energierekening. Nauwelijks, kunnen we je vertellen. Per saldo betalen 

huishoudens dit jaar ongeveer 1 euro meer. De belasting op gas gaat dan wel omhoog, maar de belasting op elektriciteit gaat omlaag. Daarnaast gaat de gemiddelde teruggave energiebelasting (EB) ook wat omhoog. Uitkomst van de rekensom: plus 1 euro. 

Vrijwel iedereen bespaart

Dat de energierekening dit jaar zal dalen, is dus vrijwel zeker. En ook voor vrijwel iedereen. Maar hoeveel er bespaard wordt is afhankelijk van de vorm en omvang van je huishouden. Ook je leefpatroon en energiegedrag bepaalt hoeveel geld je bespaart. Is je huis geïsoleerd, gebruik je energiezuinige apparaten. Alles bij elkaar bepaalt hoeveel je bespaart.