maandag 30 november 2020

Energierekening: tarieven transport stijgen zo’n 17 euro per jaar

Naast de energiebelastingen stijgen ook de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas in 2021. Per huishouden zal dit gemiddeld 17 euro per jaar zijn. Bij een gemiddeld energieverbruik komt dit neer op ruim één procent op de totale energierekening.

Het transport van elektriciteit en gas wordt volgend jaar gemiddeld 17 euro per huishouden duurder, dit is exclusief btw. Dit blijkt uit het tarievenbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee stellen zij vast hoeveel de regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT in rekening mogen brengen aan de consument.

Doorberekenen kosten energietransport

De energierekening bestaat naast de kosten voor aansluitingen en transport (het netbeheer) uit de leveringstarieven voor stroom en gas, de vaste kosten voor het energiebedrijf en de korting op je energiebelasting. Stijgt een van deze onderdelen, in dit geval de transporttarieven, dan valt het totaalbedrag onder de streep dus hoger uit.

De stijging van de transporttarieven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Bij de regionale netbeheerders is de reden van de stijging te verklaren: de regionale netbeheerders gaan hogere kosten betalen voor het transport van elektriciteit dat de landelijke netbeheerder TenneT verzorgt.

De regionale spelers betalen dus meer geld aan het landelijke TenneT. Deze kosten mogen zijn van de ACM doorberekenen aan de eindgebruiker. Zo kunnen regionale netbeheerders de toename van de kosten opvangen én wordt voorkomen dat de consument in 2023 een grote tariefstijging krijgt voorgeschoteld. 

Betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam

De ACM is de waakhond op de markt, in vele sectoren. De organisatie ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt daarmee consumentenbelangen. Ook binnen de energiesector houd de ACM de ogen goed open.

Zo reguleert zij de netbeheerders, die een monopolie hebben op het transport van energie. Deze regulering zorgt ervoor dat de transport- en aansluittarieven niet hoger zijn dan nodig is. En dat heeft een positief effect op de energierekening.