9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening zo’n 334 euro hoger in 2019

De energierekening valt fors duurder uit in 2019. Met de nieuwe energietarieven (ingegaan in januari) komt de jaarlijkse energierekening van een gemiddeld huishouden op 2.074 euro. Dat is 334 euro meer dan in 2018. Een flinke stijging.

De berekening werd gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS). De instantie vergeleek energierekeningen tussen januari 2018 en 2019 en constateerde de stijging van 334 euro bij een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. Hierbij werd niet gekeken naar de eventuele invloed van strengere of juist zachtere winters, energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zuinige apparaten.

Hogere energiebelastingen

Een aanzienlijke en merkbare stijging van de energiekosten. Bijna de helft hiervan komt door de hogere energiebelasting, zo blijkt uit de berekeningen van het CBS. De energiebelasting werd afgelopen 1 januari verhoogd.

Blijft het verbruik gelijk ten opzichte van 2018, dan betalen huishoudens 61 euro meer voor de belasting op elektriciteit en 101 euro meer voor gas. De hogere kosten komen bij gas door een belastingverhoging. Bij elektriciteit is een verlaging van de heffingskorting voor elektriciteitsaansluitingen de oorzaak.

Levering energie: ook duurder

Naast belastingen stegen ook de leveringstarieven behoorlijk. De leveringskosten van elektriciteit gingen 31 procent omhoog en die van gas 20 procent. Op je energierekening zie je dat terug als een verhoging van 175 euro. Er is ook een klein - heel klein - lichtpuntje: het transport van energie werd een fractie goedkoper: 3 euro op jaarbasis.

Verlaag zelf je energierekening

Ondanks alle stijgingen van belastingen en tarieven is het nog altijd mogelijk om zelf je energiekosten te beïnvloeden. Of om precies te zijn: te verlagen. Denk aan energiebesparende maatregelen zoals korter douchen en lichten uitdoen in ruimten waar je niet bent. Isoleren en zonnepanelen, óók maatregelen met impact. Nog sneller besparen? Vergelijk energieleveranciers en stap over. Kan je zomaar 350 euro op jaarbasis schelen!

Bespaar
ca €650 per jaar