donderdag 13 oktober 2016

Energietarieven: meer consumenten kiezen voor meerjarige energiecontracten

Meerjarige energiecontracten zijn momenteel populair. Een steeds grotere groep consumenten kiest ervoor om hun energietarieven voor langere tijd vast te zetten. Zo willen ze de te verwachten prijsstijging voor zijn.

In de de afgelopen weken blijken de aanvragen voor meerjarige energiecontracten zelfs met 23 procent te zijn gestegen, zo blijkt uit recent onderzoek. Een van de redenen is de verwachte stijging van de energietarieven. Onlangs kwamen de OPEC-landen bijeen om afspraken te maken over verlaging van de olieproductie. Deze verlaging zal vermoedelijk zorgen voor hogere energieprijzen.

Een- of meerjarig energiecontract?

Consumenten blijken momenteel liever te kiezen voor zekerheid. De keuze voor een driejarig contract past daarbij. Begrijpelijk wanneer je bedenkt dat de prijzen van deze langdurige contacten op dit moment ongeveer op hetzelfde niveau liggen als die van een eenjarig contract. De ontwikkeling is overigens niet nieuw. Ook in 2010 stonden de energietarieven laag, toen verkozen ook veel consumenten een langdurig contract boven de kortlopende varianten.

Eenjarig nog steeds op kop

Hoewel de aanvragen voor langlopende energiecontracten de afgelopen weken met bijna een kwart toenamen, zijn de ‘voor één jaar vast-contracten’ nog altijd het meest populair. Meer dan 50 procent van de energieconsumenten kiest voor de kortlopende overeenkomsten. Wellicht speelt de flexibiliteit ervan een rol voor deze groep. Welke van de contractvormen, een- of meerjarig, de slimste keuze is, dat zal de komende jaren blijken.

Nu overstappen is nu besparen

Overigens zijn er nog steeds veel consumenten die nog nooit overstapten naar een andere energieleverancier. Dat is zonde, want daardoor blijft er veel geld aan de strijkstok hangen en zijn vaste lasten in veel gevallen onnodig hoog. Juist nu, zo vlak voor de koude wintermaanden, is het verstandig om over te stappen naar een voordeliger energieleverancier. Nu kiezen voor een lager gastarief betekent dat je als consument al deze winter bespaart op de energierekening.

Bron: energienieuws