9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energietransitie wordt vanaf 2030 te duur, aldus netbeheerders

De energietransitie raakt iedereen. Ook netbeheerders hebben een verantwoordelijkheid. Zij geven echter aan dat hun aandeel in de transitie na 2030 een te grote kostenpost wordt. We hebben dan te weinig inkomsten om ons deel in de energietransitie te kunnen betalen, aldus de netbeheerders.

De waarschuwing komt van netbeheerders Enexis, Stedin en Alliander na berekeningen rondom noodzakelijke investeringen voor de komende jaren. Tot 2030 zou er zo’n 5 miljard euro geïnvesteerd moeten worden om klimaatneutrale energietoevoer mogelijk te maken. Dit betekent per netbeheerder een investering van ongeveer 150 miljoen euro jaar. In de jaren daaropvolgend komen er jaarlijks nog eens tientallen miljoenen euro’s bij. 

Verhoging energietarieven consumenten

Volgens de netbeheerders zijn er maatregelen c.q. oplossingen waardoor de verduurzaming van de energietoevoer toch mogelijk wordt. Gerard Vesseur, financieel directeur van Stedin: “We willen in gesprek gaan met de regering om samen aanpassingen van de tarieven voor consumenten te onderzoeken. Op die manier kunnen we onze inkomsten verhogen en daarmee kunnen wij meer lenen om zo te investeren in de nodige verduurzaming.”

Verduurzamen betekent investeren 

De komende jaren zal er vanwege de klimaatafspraken veel veranderen in de manier waarop wij energie gebruiken. Omdat we massaal van het gasverbruik afstappen, gaan we meer elektriciteit verbruiken. Het stroomverbruik zal de komende jaren dus flink toenemen. Omdat we in 2050 samen klimaatneutraal willen zijn, breiden de netbeheerders hun stroomnetwerk uit. Daar zitten hoge kosten aan verbonden.  

Netbeheerders waren gewend om uitbreidingen en aanpassingen voor te financieren. Nu er veel geïnvesteerd moet worden, is dat niet meer haalbaar, aldus de netbeheerders. De beperkende regels rondom leningen vragen daarom aandacht. Evenals de tarieven voor consumenten.

Bespaar
ca €650 per jaar