dinsdag 23 september 2014

Energieverbruik huishoudens blijft dalen

Er wordt steeds minder energie verbruikt in de Nederlandse huishoudens. De afname van het gebruik van gas en stroom komt vooral door onze goed geïsoleerde nieuwe huizen en door apparaten die steeds zuiniger worden. De daling is een trend die al meer dan tien jaar geleden werd ingezet.

Dat blijkt uit het rapport ‘Energietrends 2014’ dat afgelopen week werd gepubliceerd door ECN, Energie Centrum Nederland. Het totale energieverbruik voor verwarming van Nederlandse huishoudens daalt al meer dan 15 jaar, tussen 1995 en 2012 zelfs meer dan 23%. En dat terwijl het aantal huishoudens groeit.  

Zelf energie besparen

Het gasverbruik is vooral afgenomen door betere isolatie van nieuwbouwwoningen. Zuiniger CV-ketels en dubbel glas van goede kwaliteit (HR++) besparen energie én daarmee geld. Ook een bewustere houding van de consument en meer mogelijkheden om zelf besparende maatregelen te treffen hebben een positief effect op het totale energieverbruik.

Daarbij komt nog eens dat huishoudens meer en meer inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik. Bijvoorbeeld door energielabels en door de introductie van de zogeheten slimme energiemeters die direct inzicht geven in gas- en stroomverbruik. Ook de opkomst van zonnepanelen draagt daaraan bij.

Slimme keuzes, lage rekening

Ook het gebruik van stroom gaat mee in de dezelfde trend. Sinds 2008 is het stroomverbruik per huishouden gedaald met 3%. In 2012 steeg dit weliswaar iets ten opzichte van 2011, maar het verbruik ligt met 3500 kWh nog altijd lager dan in de periode 2005 – 2008 (ca. 3600 kWh).

Ook deze daling is goed te verklaren. Grote elektrische apparaten zijn namelijk ook veel zuiniger geworden. Koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld zijn tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar met zuinige A-labels. De koelkast, vriezer, TV, wasdroger en wasmachine zijn de apparaten die over het algemeen de meeste energie verbruiken én het meest worden gebruikt. 

Door bewuste en slimme keuzes te maken, kun je als consument dus veel besparen op je energielasten. Combineer je de hierboven genoemde maatregelen ook nog eens met een goed onderzoek naar de meest voordelige energieleverancier, dan is de winst maximaal.