9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Gasprijs blijft dalen, nu al op niveau begin december

De afgelopen dagen is de prijs van aardgas flink aan het dalen. En de daling zet door. Op Eerste Kerstdag zakte de prijs zelfs met 15 procent. De oorzaak zit hem in de uit Amerika naderende schepen met vloeibaar aardgas.

Goed energienieuws, daar houden we van. Zeker als het om energieprijzen gaat, de gasprijzen in dit geval. Na maanden van enorme stijgingen, zakken de prijzen nu flink. Dit dankzij schepen vol LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) die op dit moment vanuit de Verenigde Staten richting Europa varen.  

Snelle daling gasprijzen 

De snelheid waarmee de prijzen op dit moment zakken is ronduit opvallend. Op 25 december kostte een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt 108 euro. Twee dagen daarvoor was die prijs nog 126 euro en op 21 december stond de prijs op 188 euro. In vier dagen een prijsdaling van 80 euro; dat is enorm.

Er is lang uitgekeken naar dalende gasprijzen. Wat er nu gebeurt is goed nieuws, maar de prijzen zijn nog altijd een stuk hoger dan we gewend waren. De gasprijs in Europa is nog altijd  veel hoger dan eerder dit jaar. Ook vergeleken met een jaar geleden is de huidige gasprijs nog steeds bijzonder hoog: vorig jaar ronde deze tijd lag de gasprijs op 18 euro, zo’n 83 procent lager dan nu. 

Gas in aantocht 

De nog altijd relatief hoge gasprijzen komen onder andere (vooral) door Rusland; zij legden de gasvoorraden aan banden. En dat precies op het moment dat de Europese economie weer in beweging kwam en de vraag naar energie voor het eerste sinds c.q. in de pandemie weer op gang kwam.

Amerika schiet nu te hulp door schepen vol vloeibaar gas (LNG) naar Europa te verschepen. Daarmee dalen de marktprijzen (inkoopprijzen voor energieleveranciers) dus flink. Hoe en wanneer we dat als energieconsumenten gaan merken is nog niet duidelijk. Al kunnen we met enige voorzichtigheid aannemen – hopen – dat dit op korte termijn zal zijn. 

Bespaar
ca €650 per jaar