vrijdag 18 oktober 2019

Energiebelasting 2020: ga je erop vooruit of achteruit?

De energiebelasting in Nederland gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2020 betaalt iedereen meet belasting voor gas en elektra. Tegelijk krijgen we ook meer geld terug. Hoe zit dat nu? En ga je er dan op vooruit of achteruit?

Dat wil iedereen natuurlijk graag weten: gaat het mij meer geld kosten of ga ik minder betalen? Laten we direct met het goede nieuws komen: een gemiddeld huishouden gaat er volgend jaar 100 euro op vooruit. Zo blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. Of jij ook gaat besparen? Dat hangt af van hoe je met energie omgaat. 

Stijging belastingen, hogere teruggave

Gebruik je veel gas dan ga je meer betalen. En daarmee is de kans groot dat je er volgend jaar op achteruit gaat. De belasting op gas stijgt namelijk met bijna 8 cent per kubieke meter. Ook de elektriciteitsbelasting gaat omhoog met 1 cent per kilowattuur. Stijgende energiebelastingen dus.

Maar er is ook goed nieuws. De teruggave van de energiebelasting zal voor alle huishoudens een stuk hoger zijn. Daar komt 213 euro bovenop. Maak je een rekensom met de stijgende belastingen op gas en elektriciteit en de hogere teruggave van energiebelasting dan blijkt: onderaan de streep gaan bijna alle huishoudens erop vooruit. 

Stimulans om energie te besparen

Waarom doet de overheid dit eigenlijk? Meer laten betalen voor energie en tegelijk meer teruggeven. Dat zit zo: de teruggave is voor iedereen hetzelfde bedrag. Een vast bedrag dus. De belasting op gas en elektriciteit staat niét vast. De overheid denkt: hoe duurder gas en elektriciteit worden, hoe minder de consument ervan wil gebruiken. Het is dus een stimulans om energie te besparen. En dan vooral om minder gas te gebruiken.

Dat dit het idee van de overheid is, wordt ook bevestigd wanneer we het narekenen. Bij een gemiddeld energieverbruik betaal je straks iets meer dan 20 euro meer voor elektriciteit, terwijl je voor gas bijna 100 euro meer betaalt. Gebruik je als gemiddeld huishouden volgend jaar net zo veel energie als dit jaar, dan ga je er alsnog 100 euro op vooruit, bij het terugdringen van het energiegebruik loopt dit voordeel nog verder op.

Ieder huishoudens gaat natuurlijk anders met energie om, elke situatie verschilt dus. Wil je weten of jij er volgend jaar op vooruit of achteruit gaat? Doen dan de
online check op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.