maandag 23 december 2019

Kolencentrale Hemweg sluit na 25 jaar

De ‘wolkenfabriek’ is dicht. De kolencentrale in Westpoort is gesloten, na 25 jaar energie te hebben opgewekt. Vandaag, maandagochtend 23 december, is de energiecentrale volledig gestopt en heeft zijn laatste rookpluim uitgeblazen.

De energiecentrale aan de Hemweg in Westpoort stopte vandaag om 11:00 uur precies. Afgelopen zaterdag werd er voor het laatst een voorraad steenkool gebruikt om de centrale te laten draaien. De energiecentrale stopt dan wel met energie winnen uit steenkool, in de toekomst zal de centrale onder andere dienen als productent van alternatieve brandstoffen.

Oudste ‘wolkenfabriek’ van Nederland

De kolengestookte Hemwegcentrale is de oudste kolencentrale van Nederland. Met de 175 meter hoge schoorsteenpijn is de energiecentrale een bekend punt in Westpoort en omgeving. Sinds 1994 kwam er continu een pluim rook uit de schoorsteen. Kinderen in de wijde omgeving noemen de energiecentrale dan ook vaak de wolkenfabriek. 

Afgelopen vrijdag werd de wet die het verbod op kolenstook regelt, aangenomen door de Eerste Kamer. De Hemwegcentrale sluit nu enkele jaren eerder omdat het kabinet anders de doelen voor het verminderen van CO2 niet haalt. Eingenaar Vattenfall krijgt vanwege deze vervroegde sluiting een vergoeding van het kabinet.

Medewerkers onder de pannen

De sluiting van de centrale heeft naast positieve impact op de CO2 uitstoot óók effect op de banen van de medewerkers. Vattenfall laat weten dat vrijwel alle werknemers een andere baan hebben gekregen binnen de organisatie. Een deel van de werknemers is met pensioen gegaan. 

Eerste van de vijf

Naast de Hemwegcentrale zullen ook andere kolencentrales in Nederland hun deuren sluiten. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle vijf kolencentrales in ons land af zullen stoppen met draaien, of in elk geval niet langer zullen dienen als energiecentrale die draait op steenkolen. De Hemwegcentrale is de eerste van de vijf centrales die sluit. Met zijn jaarlijks 3,3 megaton CO2 uitstoot is dat een grote duurzame stap vooruit. De sluiting is nodig om de klimaatdoelen te behalen, laat het kabinet weten. 

In de toekomst zal de locatie aan de Hemweg dienen als fossielvrije ’hub’ voor elektriciteit en warmte. Er wordt straks energie geproduceerd, doorgevoerd en tijdelijk opgeslagen. Ook wordt het in de toekomst hét centrum voor de productie van alternatieve brandstoffen, zoals groene waterstof en synthetische kerosine.