9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Lager energieverbruik door vooruitbetalen

Prepaid-energie, het heeft zo zijn voordelen, zo is de conclusie van een proef die een vijftal energiepartijen onlangs uitvoerden. Vooruitbetalen van energie zou leiden tot lager verbruik en tot meer grip op de kosten.

Vooruitbetalen is energie én kosten besparen, zo lijkt de uitkomst van de proef uitgevoerd door vijf partijen uit de energiewereld, waaronder Alliander en Vattenfall. De deelnemers aan de proef betaalden vooraf een bedrag. Via een webportal konden zij inloggen op een persoonlijke pagina en daar hun verbruik en saldo monitoren. En dat had invloed op het energieverbruik.

Invloed op energieverbruik

Actueel inzicht in je verbruik blijkt een positief effect te hebben op hoe je met energie omgaat. Tijdens de proef gingen de deelnemers gemiddeld 7 procent minder energie verbruiken. Bovendien gaven ze aan het prettig te vinden om zelf direct invloed te hebben op hun energieverbruik. Zo konden zij het saldo opwaarderen wanneer dit te laag dreigde te worden. Hierover werden zij ingelicht door middel van een persoonlijk bericht.

Het actuele inzicht had ook voordelen voor de netbeheerders en energieleveranciers. Op deze manier bleken er geen betalingsachterstanden op te treden. Prepaid-energie kan dus ook een uitkomst zijn voor huishoudens die moeite hebben om hun rekeningen te betalen. Als het aan de energiepartijen ligt komt er snel een tweede, bredere proef waar ook schuldhulpverleners en maatschappelijke organisaties meedoen.

Bewuster en zuiniger met energie

Ook vanuit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) wordt positief gereageerd op de proef. “Wij moedigen dergelijke initiatieven uiteraard aan”, vertelt Karin Radstaak van het Nibud. “Het is altijd goed wanneer bedrijven meedenken over hoe consumenten meer grip kunnen krijgen op hun uitgaven. Vooral wanneer het terugkerende posten zijn zoals de maandelijkse energiekosten.”

Volgens Radstaak is het belangrijk dat mensen vrijwillig gebruik kunnen maken van het prepaidsyteem. De energiekraan wordt automatisch dichtgedraaid als het geld (het saldo) op is. Meedoen aan het prepaidsysteem moet dus te allen tijde een keuze zijn van de energieconsument. "Het is dan interessant om te kijken hoe consumenten het prepaidsysteem beleven", vult Radstaak aan. "Gaan ze bewuster en zuiniger met energie om of zitten ze straks zonder, omdat ze te veel hebben verbruikt?”

De resultaten uit de proef tonen het eerste aan: meer bewustzijn en daardoor zuiniger met energie. Mochten er volgende, bredere proeven plaatsvinden - en daar ziet het naar uit - dan brengen we je uiteraard op de hoogte van de uitkomsten.

Bespaar
ca €650 per jaar