maandag 20 april 2020

Lagere energierekening door coronaviris

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Met alle gevolgen van dien. Toch blijkt er ook een gunstig bijeffect te zijn: de energierekening zal lager uitvallen. De oorzaak hiervan zit hem in de energieprijzen die de afgelopen twee maanden wereldwijd aanzienlijk zijn gekelderd.  

Door de zorgen om het coronaviris dreigt er een crisis voor de wereldeconomie, de eerste verschijnselen laten zich al zien. De vraag naar energie daalt hierdoor merkbaar. Daarnaast hebben we een milde winter achter ons, ook dat heeft de vraag naar energie doen afnemen. Het resultaat: lagere energieprijzen én daarmee een lagere energierekening.  

Grootste daling energieprijzen in jaren

De dalingen van de energieprijzen zijn fors. De gasprijzen gingen met 13,5 procent omlaag, de prijs voor stroom ligt inmiddels 11,3 procent lager dan twee maanden geleden. En dat gaan we als energieconsumenten merken. De energiekosten zullen dalen: we betalen straks op jaarbasis zo’n 25 euro minder voor stroom en maar liefst 51 euro minder voor gas.

Bij de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfal zijn de vaste prijzen voor gas sinds 2016 niet zo laag geweest. Bij Eneco is de situatie helemaal uniek, daar is de gasprijs nog nooit zo laag geweest als nu.

“Voor de economie zijn de gevolgen van het coronaviris enorm”, vertelt Enenco directeur Hans de Kok. “Transport en industrie staan grotendeels stil, ook daar is veel minder energie nodig. Wat nog meer impact heeft op de energieprijzen is de zachte winter. Met een gemiddelde temperatuur van 6,2 graden was afgelopen januari de warmste januarimaand ooit.”

Overstappen van energieleverancier? Nu doen!

Overstappen naar een andere energieleverancier is juist nu een heel goed idee. Want de besparing op je energierekening kan fors zijn. Vooral wanneer je op dit moment een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, kan je profiteren van de huidige lage tarieven. Ook als je vastgezette periode afloopt, is dit hét moment om de overstap te maken.

Een berekening laat zien dat een gemiddeld huishouden nu wel tot 450 euro kan besparen wanneer er wordt gekozen voor een andere energieleverancier. Dat is 76 euro meer dan twee maanden geleden, dit komt neer op een verschil van 20 procent.

Energierekening zo’n 170 euro lager

Nog een meevaller op de energierekening: transportkosten. Waren we als consument afgelopen jaar nog honderden euro’s meer kwijt door diverse kabinetsmaatregelen, dit jaar zijn die verhogingen weer geschrapt. Mede door de ophef die er door ontstond. Per saldo betalen huishoudens in 2020 gemiddeld 100 euro minder aan energiebelasting.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette de huidige energietarieven en cijfers op een rij en bekende het totale voordeel. Dit jaar zal de energierekening zo’n 170 euro lager uitvallen. Een verlaging van 10 procent.