donderdag 6 februari 2020

Lagere energierekening door warme winter

De winter is tot dusver behoorlijk zacht. Echte kou bleef de afgelopen maanden uit en dat is terug te zien op de energierekening. Het gasverbruik was laag in de maanden december en januari, dat levert al gauw een voordeel van enkele tientjes op. Zo laten energieleveranciers weten.

Warme winter, lagere energierekening. Zo eenvoudig is het. De kachels stonden de afgelopen twee maanden een paar graden lager dan in een doorsnee winterperiode. Dat ziet ook energiebedrijf Essent terug in het gasverbruik. Tussen 1 december en 2 februari verbruikten klanten 84 kubieke meter minder gas dan het gemiddelde verbruik van de afgelopen dertig jaar, zo laat Essent weten.  

Besparing op de energierekening

Er zijn dus minder kubieke meters gas verbruikt in de afgelopen twee maanden. Dit komt neer op een daling van 6,5 procent. Reken je dit om naar euro’s dan betekent dat een besparing van 67 euro op de jaarrekening. “Maar let op”, zo zegt een woordvoerder van Essent, “dit krijg je niet direct in het handje. Want het hangt er vanaf wat je door het gehele jaar verbruikt én hoe hoog je standaard maandbedrag is."

Hogere temperaturen, lagere energierekening

Ook Vattenfall, voorheen bekend als Nuon, ziet een besparing aankomen. Zij schatten in dat het gaat om 53 kubieke meter gas. Vattenfal gebruikt daarvoor een andere rekenmethode dan de rekenkoppen van Essent. Zij gaan uit van de gemiddelde temperatuur. Deze berekening levert een besparing op van zo’n 42 euro. 

“Dit jaar levert de winter voordeel op”, vertelt een woordvoerder van Vattenfall. “Hogere temperaturen, lagere energierekening. Een mooie meevaller. Maar laten we nog even voorzichtig zijn: de winter is nog niet voorbij! Of je het bedrag dus ook werkelijk bespaart, dat weet je aan het eind van het jaar pas." 

Voorspellers en bespaarders

Ook meteorologen hebben zo hun ideeën en meningen over de huidige winter. Volgens Raymond Klaasen van Weerplaza “lijkt het alsof deze winter uitgaat als een nachtkaars.” Hij denkt bovendien dan ook de maand februari geen echte wintermaand wordt. Of de energierekening daardoor nóg lager zal uitvallen, dat durven de energieleveranciers niet te voorspellen.

Al met al is het dus koffiedik kijken. Niemand kan immers de toekomst kan voorspellen. Wil je er wél zeker van zijn dat je bespaart op je energierekening? Neem dan het heft in eigen handen en vergelijk energieleveranciers en stap over. Dat kan je maar zo een voordeel opleveren van 350 euro op jaarbasis. Mooi meegenomen!