9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109


Langzame toename vraag naar duurzame energie

Het aanbod van duurzame energie is in Nederland nog niet heel groot. Zeker niet in vergelijking tot andere Europese landen ons land staat onderop de lijst. Het Klimaatakkoord moet daar verandering in brengen. Ook de vraag van consumenten naar duurzame energie blijft laag.

De energieconsument loopt nog niet zo hard voor duurzame energiecontracten, zo lijkt het. In de afgelopen drie jaar steeg het aantal energiecontracten voor duurzame energie met slecht 12 procent. Afgelopen jaar maakte 33,4 procent de bewuste keuze voor een duurzaam contract. Daarmee steeg het percentage met 4,1 procent ten opzichte van 2017.

Duurzame keuzen verschillen per regio

Opvallend zijn ook de verschillen tussen het aantal duurzame energie-afnemers per provincie. Waar je woont lijkt dus invloed te hebben op de keuze tussen een duurzaam en niet-duurzaam energiecontract. Zo is de provincie Utrecht voor de derde keer op rij de groenste provincie: 40 procent van de huishoudens koos in 2018 voor een duurzame energieleverancier. Dat is 4,2 procent meer dan in 2017.

Noord-Holland volgt met 36 procent en Zuid-Holland neemt de derde plek in met 34,9 procent. In Overijssel, Friesland en Drenthe wordt het minst duurzaam gekozen: in deze provincies kiest respectievelijk 29,5 procent, 30,2 procent en 31 procent voor een groen energiecontract.

Overijssel en Drenthe behoren daarentegen wel tot de snelste stijgers van 2018: met een toename van 5,8 procent en 7,2 procent kiezen in deze provincie meer huishoudens voor duurzame energiecontracten dan in 2017.

Duurzame energie, een bewuste keuze

Nog altijd blijken veel consumenten het idee te hebben dat duurzame energie vele malen duurder is dan niet-duurzaam opgewekte energie. Zo blijkt uit recent onderzoek onder energieconsumenten. Voor een gemiddeld huishouden (3.500 kWh, 1.500 m3) komt het verschil echter op nog geen één euro per maand meer. Kiezen voor een duurzame energieleverancier is naast een verantwoorde ook een betaalbare stap.

Overstappen naar een andere energieleverancier is altijd een slimme keuze, óók dus wanneer het duurzame leveranciers betreft. Door de overstap te maken, kun je al gauw enkele honderden euro’s besparen. Bewust besparen, noemen wij dat.

Bespaar
ca €650 per jaar