9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Leverancier van grijze stroom sterft uit

Het aantal grijze stroomleveranciers is nog vrijwel op één hand te tellen. Zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse World Information Service on Energy (WISE).

Elk jaar in mei doet WISE onderzoek naar onder meer het type stroom dat energieleveranciers leveren. Volgens het meest recente onderzoek leveren nog maar enkele stroombedrijven die in ons land actief zijn alleen grijze stroom. Iets meer dan tweederde van de 42 stroomleveranciers levert uitsluitend groene stroom. Het grootste deel van deze duurzame stroom wordt opgewekt uit wind.

Duurzame stroom: Nederland in onderste regionen

In mei is ieder jaar het moment dat Nederlandse energieleveranciers verplicht bekend maken hoe de samenstellingen hun energiebronnen eruitziet. Het aantal leveranciers dat alleen nog groene stroom levert blijft stijgen, ook dit jaar weer.

Hoewel de stijging een hoopvol teken is, staat Nederland nog altijd op een van de laatste plaatsen op de internationale ranglijst van opwekkend van duurzame stroom. Amper 12,5 procent van de totale hoeveelheid geproduceerde elektriciteit kwam in 2017 uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en biomassa.

Buitenlandse certificaten

Nog maar enkele energieleveranciers die grijze stroom leveren, dat klinkt mooi. Het klinkt anders wanneer je weet dat het juist dié leveranciers zijn die de markt domineren. Het zijn de grote spelers, bedrijven als ENGIE, Essent en Nuon. Minder bekend zijn de grijze leveranciers die uitsluitend aan zakelijke klanten leveren zoals Gazprom en Robin Energie.

Ook de import van groene stroom certificaten speelt een belangrijke rol. Zo is het overgrote deel van de in Nederland verkochte groen stroom ‘vergroend’ met deze buitenlandse certificaten. Stroomleveranciers die bijzonder groen lijken, kopen de goedkoopste grijze stroom die zij op de markt kunnen vinden en hangen er vervolgens de goedkope buitenlandse certificaten aan.

Groene stroom uit Nederland

Voor de energieconsument wordt het steeds uitdagender om uit de 40 leveranciers de juiste leverancier met écht groene stroom te kiezen. Het zogeheten stroometiket laat zien hoe de stroommix van een leveranciers is samengesteld. Wil je échte groene stappen zetten, kies dan voor een energiebedrijf dat voornamelijk groene stroom uit Nederland maakt en verkoopt.

Bespaar
ca €650 per jaar