9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Meer dan helft nieuwe woningen gebouwd zonder gasaansluiting

Er worden steeds meer woningen zonder gasaansluiting gebouwd. Met name in de provincies Utrecht en Zuid-Holland gaat het hard. Hier worden sinds 1 juli 2018 geen gasaansluitingen meer aangevraagd bij 56 procent van alle nieuwbouwprojecten. Zo meldt netbeheerder Stedin.

Het is voor het eerst dat Stedin meer aanvragen ontvangt voor aardgasvrije woningen dan voor ‘ouderwetse’ nieuwbouwwoningen. De genoemde 56 procent duidt op groei, want het verschil met 2017 is aanzienlijk. Vorig jaar werd nog maar 36 procent van de nieuwbouwwoningen zonder aardgas opgeleverd.

In 2050 aardgasvrij

Sinds 1 juli van dit jaar zijn netbeheerders door een wetswijziging niet meer verplicht om nieuwe woningen aan te sluiten op het aardgasnet. Dit heeft uiteraard alles te maken met de ambities van onze overheid: alle woningen in 2050 aardgasvrij. Een grote ambitie waarvoor nog veel moet gebeuren om deze waar te maken.

Met name de aanvragen van omgevingsvergunningen hebben invloed op de haalbaarheid van de doelen. Het afgelopen kwartaal startte de bouw van bijna 1950 nieuwe woningen die nog met aardgas verwarmd zullen worden. De vergunningaanvragen hiervoor werden vóór 1 juli 2018 gedaan. Alle vergunningen die voor deze datum werden aangevraagd, zijn onbeperkt geldig. Daarmee kan het nog vele jaren duren voor alle nieuw te bouwen woningen duurzaam en toekomstbestendig zijn. 
 

Aardgas echt nodig?

Ook David Peters, Chief Transition Officer van Stedin ziet dat er nog een grote slag te slaan is: “Een inhaalslag zelfs. Uiteraard zijn we gunstig gestemd over de stappen die er al wél worden gezet, maar zolang er enerzijds miljoenen worden geïnvesteerd in gasvrije woningen en er anderzijds nog steeds woningen met gasaansluiting worden gebouwd, is er nog veel te winnen.”

Hoewel de aardgasvrije ambities groot zijn, is het een feit dat de cijfers voor dit jaar positiever zijn dan die van 2017. Wat eveneens opvalt in de cijfers: hoe groter het bouwproject is, hoe meer aardgasvrije woningen er worden opgeleverd binnen het betreffende project. Zijn er meer dan 50 woningen in een project, dan heeft 83 procent daarvan geen aardgasaansluiting. “Of het nu gaat om een groot of klein nieuwbouwproject, we blijven benadrukken: kijk of aardgas echt nodig is. Een koper is het meest gebaat een woning die toekomstklaar wordt opgeleverd."

 

Bespaar
ca €650 per jaar