9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Nederlandse huishoudens meer bezorgd over wonen zonder aardgas

Nederlandse huishoudens moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Dat is althans een van de doelen van het klimaatakkoord. Een groot aantal Nederlanders is het daarmee eens, aldus een onderzoek van Stichting HIER Klimaatbureau. Toch hebben de ondervraagden ook zorgen over wonen zonder aardgas.


De Nederlandse overheid heeft vergevorderde plannen om huishoudens te laten stoppen met het gebruik van aardgas voor verwarming van woningen en gebouwen. Zo’n 76 procent van de ondervraagden in het onderzoek dat Stichting HIER Klimaatbureau deed, heeft inmiddels weet van de plannen. Een jaar eerder - in juni 2017 - wist ‘slechts’ 51 procent van de overheidsplannen.

Stoppen met aardgas: voordelen en zorgen

Het grootste deel van de ondervraagden is overigens positief over de plannen: 57 procent. Dit is 1 procent minder dan een juni van afgelopen jaar. De belangrijkste redenen waarom deze groep de plannen ziet zitten zijn onder meer het klimaatprobleem, de macht van Rusland, de Groningse aardbevingen en het gegeven dat aardgas opraakt. 

De groep tegenstanders is met 29 procent aanzienlijk in de minderheid. De voornaamste reden om niet voor de plannen te pleiten, zit voor 47 procent van de ondervraagden in de kosten die bij de transitie van gas naar elektriciteit komen kijken. De omvang van deze groep was in 2017 overigens nog 35 procent.

Warmtepomp populair alternatief

Volgens Susanne van Suylekom, programmamanager bij HIER Klimaatbureau, weten veel mensen dát we van het gas af moeten. Tegelijkertijd maakt men zich steeds vaker en meer zorgen over het hoge kostenplaatje dat daarmee gemoeid gaat. “Die zorg is begrijpelijk en terecht. Want het is inmiddels bekend dat de kosten in de tienduizenden euro’s zullen lopen. Dat is veel geld en daarom is het van groot belang dat er goede financiële regelingen komen.” 

Er zijn uiteenlopende alternatieven voor aardgas. Zoals de warmtepomp, welke veruit de populairste manier is om een huis gasvrij te verwarmen. Volgens 28 procent van de ondervraagden is dit de meest aantrekkelijke manier. Zo’n 17 procent kiest voor aansluiting op een warmtenet.

Bespaar
ca €650 per jaar