maandag 11 juni 2018

Overstappen naar een andere energieleverancier steeds populairder

Overstappen naar een andere energieleverancier wordt elk jaar populairder. Tussen april 2017 en maart 2018 maakten 1,3 miljoen huishoudens de overstap naar een voor hun nieuwe energieleverancier. Zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM presenteert de cijfers in de jaarlijkse energiemonitor. Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust dat zij met de overstap naar een andere energieleverancier veel geld kunnen besparen. In 2018 stapte 52 procent van de consumenten over. Met 35 procent in 2015 is de toename opvallend te noemen.

Meer overstappers

In de afgelopen twaalf maanden stapten 1,3 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. In de afgelopen drie jaar maakte in totaal 42 procent van alle consumenten de overstap. Daarnaast zijn er nog steeds veel consumenten die nog nooit zijn overgestapt, maar ook dat aantal neemt flink af. In 2015 had 36 procent van de consumenten de overstap nog nooit gemaakt, in maart 2018 was dit nog maar 26 procent.

Is een consument al eens overgestapt naar een andere energieleverancier dan is de kans groot dat deze dat weer doet. Zo’n 50 procent van de consumenten heeft plannen om komende opnieuw over te stappen. Meer dan 25 procent verwacht ergens in de komende drie te veranderen van energieleverancier.
 

Flinke besparingen

Overstappen naar een andere leverancier levert meer op dan alleen een directe of eenmalige besparing op de energierekening. Wanneer consumenten overstappen, dwingen zij energiebedrijven om te concurreren. Naast lagere prijzen leidt dit ook tot een betere dienstverlening.

De Nederlandse consument kan aanzienlijk besparen wanneer zij overstappen: de stap naar een andere energieleverancier kan oplopen tot 400 euro per jaar. De hoogte van de besparing is afhankelijk van onder meer de looptijd en de vorm van het energiecontract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, besparen over het algemeen het meest.