dinsdag 19 juni 2018

Per 1 juli gas en stroom enkele tientjes duurder

De prijzen voor gas en stroom gaan per 1 juli aanzienlijk omhoog. Uit berekeningen blijkt dat de extra kosten kunnen oplopen tot 70 euro op jaarbasis. De hoogte van de nieuwe tarieven verschillen per energieleverancier.

Bij de meeste energieleveranciers zullen de energieprijzen per 1 juli stijgen. Zo is een gezin van vier personen op jaarbasis 32,31 euro meer kwijt. Eneco verhoogt de energietarieven flink met 63,73 euro. Ook Energieflex laat zijn klanten flink meer betalen: met 71,64 euro staan zij op kop. Essent en Energiedirect zijn een uitzondering, zij geven aan de tarieven niet te zullen verhogen. 

Oorzaak stijging: hogere inkoopprijzen

Bij navraag noemen alle energieleveranciers één hoofdreden voor de tariefstijgingen: de gestegen inkoopprijzen. Ook Nuon bevestigt dat de inkoop oorzaak is van de prijsverhoging. “De toegenomen olieprijzen maken dat we onze tarieven moeten verhogen. De inkoopprijzen blijven maar stijgen. Dan komt er helaas een moment dat dit gevolgen heeft voor de consumententarieven”, aldus Oene van der Wal, woordvoerder Nuon.

Opvallend is dat het juist de stroomprijzen zijn die het hardst stijgen; met maar liefst 6,6 procent. Met alle ontwikkelingen rondom gas zou je mogelijk verwachten dat de gasprijs het meest zou stijgen. Deze neemt echter toe met 3,7 procent. Nuon geeft overigens aan geen verband te zien tussen deze prijsstijging en het dichtdraaien van de gaskranen in Groningen.

Tariefstijgingen én overheidsmaatregelen

De stijging op 1 juli is niet de eerste prijsverhoging van dit jaar. Ook afgelopen januari gingen de energietarieven al omhoog. Gemiddeld ging het toen eveneens om tientallen euro’s op jaarbasis. Naast de tarieven van energieleveranciers zijn het boevndien ook Kabinetsmaatregelen die de energierekening doen stijgen. Zo stijgt de opslag duurzame energie met gemiddeld 45 euro én gaat de energiebelasting op gas met 54 euro omhoog.

Snel besparen? Vergelijken en overstappen!

Met alle stijgingen is het goed om te bekijken waar je als energieconsument zoal op kunt besparen. Dat zijn uiteraard maatregelen in en rond je woning, zoals led-verlichting, isolatie en verstandig omgaan met de tijd dat je doucht. De snelste besparing is echter mogelijk door energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor de voor jou meest passende en voordeligste aanbieder