9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Reden nr. 1 om zonnepanelen aan te schaffen: energie besparen

Al een derde van de Nederlandse huiseigenaren heeft zonnepanelen op zijn of haar dak. Er valt dan ook veel mee te besparen. Voor de meeste eigenaren is dat dé reden om zonnepanelen aan te schaffen.

Besparen op energiekosten, het staat met stip op één als reden om zonnepanelen aan te schaffen. Ook de positieve effecten op het milieu spelen voor driekwart van de Nederlanders een belangrijke rol. Met name in 2022 kozen huiseigenaren massaal voor het aanschaffen van zonnepanelen.

Aanschaf zonnepanelen: duurzaam idee

Bij ongeveer 33 procent van de woningbezitters liggen er zonnepanelen op het dak. Er is dus ook een grote groep die nog geen eigen energie opwekt op deze manier. De aanschafprijs van zonnepanelen is enorm gedaald waardoor de terugverdientijd een stuk korter is geworden. Tevens is de kwaliteit van zonnepanelen toegenomen waarddor deze meer stroom opwekken.

Wist je dat?

De reden dat nog zo’n tweederde van de huiseigenaren nog geen zonnepanelen heeft, ligt vermoedelijk grotendeels aan ontbrekende kennis over zonnepanelen. Zo weten zowel huiseigenaren met zonnepanelen als huiseigenaren zónder zonnepanelen niet precies wat de panelen nu eigenlijk opleveren. De eerste groep denkt dat een zonnepaneel zo’n 467 kWh oplevert, de tweede groep denkt dat dit 900 kWh is. In werkelijkheid is dit 315 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 3000 kWh. Om voldoende elektriciteit te kunnen opwekken om het huishouden draaiende te houden, zijn er dus zo’n 10 zonnepanelen nodig.


Daarnaast veronderstellen huiseigenaren dat zonnepanelen altijd in de volle zon moeten liggen om energie te kunnen opwekken. Ook wordt er gedacht dat de panelen niets doen wanneer het regent. Beide gedachten zijn onjuist. Bij donker weer haal je niet de maximale capaciteit uit zonnepanelen, maar ook wanneer er geen zon is wekken ze zeker energie op. Zonnepanelen passen dus meer dan prima in onze Hollandse klimaat!

Bespaar
ca €650 per jaar