maandag 23 juli 2018

Reden nr. 1 om zonnepanelen aan te schaffen: energie besparen

Al bijna een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft zonnepanelen op zijn of haar dak. Er valt dan ook veel mee te besparen. Voor de meeste eigenaren is dat dé reden om zonnepanelen aan te schaffen. Er is echter nog veel nodig om ook de andere huizenbezitters enthousiast te krijgen voor zonnepanelen, aldus onderzoek van Essent. 

Besparen op energiekosten, het staat met stip op één als reden om zonnepanelen aan te schaffen. Ook de positieve effecten op het milieu spelen voor driekwart van de Nederlanders een belangrijke rol. Dat blijkt uit een onderzoek dat Essent onlangs deed onder 1.000 Nederlandse huiseigenaren. Er is ook een veelgenoemde reden om géén zonnepanelen aan te schaffen: een deel van de ondervraagden geeft aan het prijskaartje te hoog te vinden. 

Aanschaf zonnepanelen: duurzaam idee

Bij ongeveer 25 procent van de woningbezitters liggen er zonnepanelen op het dak. Er is dus ook een grote groep die nog geen eigen energie opwekt op deze manier. Van de ondervraagden geeft 44 procent aan wel overweegt om zonnepanelen aan te schaffen. Mocht de panelen te huur zijn dan overweegt 14 procent van de huiseigenaren aan tot plaatsing over te willen gaan. 

Wanneer gevraagd wordt naar de milieuaspecten - zoals de opwarming van de aarde - zijn de ondervraagden duidelijk. Zo’n 58 procent is van mening dat eigenlijk iedereen zonnepanelen zou moeten bezitten en gebruiken. Bijna een derde gaat zo ver dat zonnepanelen verplicht zouden moeten zijn voor iedereen die ze kan betalen. 

Wist je dat?

De reden dat nog zo’n driekwart van de huiseigenaren nog geen zonnepanelen heeft, ligt vermoedelijk grotendeels aan ontbrekende kennis over zonnepanelen. Zo weten zowel huiseigenaren met zonnepanelen als huiseigenaren zónder zonnepanelen niet precies wat de panelen nu eigenlijk opleveren. De eerste groep denkt dat een zonnepaneel zo’n 467 kWh oplevert, de tweede groep denkt dat dit 900 kWh is. In werkelijkheid is dit 230 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 3000 kWh. Om voldoende elektriciteit te kunnen opwekken om het huishouden draaiende te houden, zijn er dus zo’n 13 zonnepanelen nodig. 


Daarnaast blijkt zo’n 33 procent van de ondervraagde huiseigenaren dat zonnepanelen altijd in de volle zon moeten liggen om energie te kunnen opwekken. Een kwart denkt bovendien dat de panelen niets doen wanneer het regent. Beide gedachten zijn onjuist. Bij donker weer haal je niet de maximale capaciteit uit zonnepanelen, maar ook wanneer er geen zon is wekken ze zeker energie op. Zonnepanelen passen dus meer dan prima in onze Hollandse klimaat!