dinsdag 23 april 2013

IEA: Omslag naar schone energie stokt

De inspanningen om de wereld van schone energie te voorzien zijn vastgelopen. Dat zegt directeur Maria van der Hoeven van het Internationale Energie Agentschap (IEA) in een woensdag verschenen rapport. Een van de weinige lichtpunten die zij ziet is de snelle groei van het aantal duurzame technologieën.

Van der Hoeven presenteerde het rapport in New Delhi aan de zogeheten Clean Energy Ministerial, een orgaan dat ministers van landen die samen goed zijn voor 80 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen samenbrengt. ,,Ondanks vele gesprekken van wereldleiders en een snelle groei van duurzame energie in het afgelopen decennium is de gemiddelde eenheid energie die vandaag geproduceerd wordt net zo vuil als 20 jaar geleden'', aldus de IEA-directeur.

Volgens Van der Hoeven moet het gebrek aan vooruitgang bij iedereen de alarmbellen laten afgaan. ,,We kunnen het ons niet veroorloven nog eens 20 jaar de boel de boel te laten. We hebben een snelle groei nodig van technologie voor duurzame energie als we een potentieel catastrofale opwarming van de aarde willen afwenden. Ook moeten we versneld afstand nemen van vervuilende fossiele brandstoffen.''

Onlangs publiceerde Energievergelijker nog dit nieuwsbericht. Hierin staat dat als Nederland alles op alles zet, we dan in 2050 volledig afhankelijk kunnen zijn van fossiele brandstoffen. Wat de Nederlandse overheid gaat doen met de uitkomsten van het rapport is nog onduidelijk. 

Wil je graag bijdragen aan schone energie en overstappen naar groene energie? Klik dan op de onderstaande button en vergelijk alle groene producten van verschillende energieleveranciers.