9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Hoe steenkoolcentrales ons ziek maken

Uitstoot van steenkoolcentrales in Europa leveren een grote bijdrage aan ziektes door milieuvervuiling. Dat stelt een rapport van HEAL, de Health and Environment Union. In dit rapport getiteld "The Unpaid Health Bill: How coal powerplants makes us sick", komt naar voren dat Europa jaarlijks miljarden betaalt aan ziektekosten veroorzaakt door steenkoolcentrales. Ondanks dat de kwaliteit van de lucht in Europa sterk verbeterd is de afgelopen jaren, is luchtvervuiling toch nog een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid.

HEAL is een toonaangevende non-profit organisatie die zich concentreert op hoe het milieu de gezondheid in de Europese Unie beïnvloedt. In samenwerking met verschillende organisaties, artsen en wetenschappers stelden zij het Unpaid Health Bill rapport samen. De cijfers die naar voren komen in dit rapport zijn verontrustend. Jaarlijks sterven er duizenden mensen aan luchtvervuiling en betalen de EU landen miljarden aan ziektekosten veroorzaakt door onder meer steenkoolcentrales.

De nieuwe cijfers laten bijvoorbeeld zien dat er jaarlijks meer dan 18.000 mensen vroegtijdig sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling. Er zijn meer dan 8500 nieuwe zaken van chronische bronchitis bekend en er werden 4 miljoen ziektedagen geclaimd. Volgens het rapport zijn er wetenschappelijke bewijzen dat luchtvervuiling verschillende effecten kan hebben op de gezondheid. Ademhalingsproblemen, astma longkanker en hart- en vaatziektes kunnen door luchtvervuiling worden veroorzaakt. Al deze aandoeningen bij elkaar zorgen voor meer dan 190.000 doden per jaar.

De kosten die gepaard gaan met ziektes door milieuvervuiling zijn hoog. In de Europese Unie wordt jaarlijks meer dan 54 miljard uitgegeven aan de gevolgen van luchtvervuiling. In Nederland ligt dit bedrag op ongeveer 400 miljoen. In ons land staan 8 steenkoolcentrales die ons luchtruim vervuilen, maar vergeleken bij sommige landen op de lijst valt dit nog mee. In Polen bijvoorbeeld zorgen steenkool centrales voor 93% van de energie die daar verbruikt wordt. Europa's meest vervuilende centrale staat dan ook hier: Elektrownia Belchatow. De Poolse kosten voor gezondheidszorg naar aanleiding van luchtvervuiling is maar liefst 8 miljard.

Hoewel er meerdere factoren meespelen bij luchtvervuiling, denk bijvoorbeeld aan uitstoot van auto's, zijn zij de grootste vervuilers op industrieel gebied. Een grote steenkoolcentrale stoot jaarlijks duizenden tonnen aan gevaarlijke stoffen uit, zoals zwaveldioxide, stikstof en koolstofdioxide. Daarnaast stoten ze ook zware metalen uit zoals kwik. En dat jarenlang: een koolcentrale gaat gemiddeld 40 jaar mee. Koolcentrales zijn nog steeds een belangrijke bron voor energie. Ongeveer 25% of 1 op de 4 kilowatt uur van alle verbruikte energie komt van steenkoolcentrales.

In het rapport komt naar voren dat verschillende organisaties samen moeten gaan werken om het bestaan van steenkoolcentrales terug te dringen. Het rapport claimt dat voor de Europese Unie een grote rol speelt in het tegengaan van centrales. Zij moeten ervoor zorgen dat de kosten en baten voor de volksgezondheid altijd in ogenschouw wordt genomen als het gaat om politieke beslissingen, strengere emissie eisen opstellen en stoppen met het (financieel) steunen van de bouw van koolcentrales.

Volgens het rapport Is de EU op de goede weg: sinds 2007 zijn er maar 7 nieuwe koolcentrales gebouwd en zijn meer dan 60 aanvragen voor nieuwe centrales afgewezen. In plaats daarvan promoot de EU veiligere en bovenal gezondere opwekking van elektriciteit door de bouw van duurzame bronnen te steunen. Het rapport stelt dat deze ontwikkelingen aantonen dat steenkoolcentrales niet nodig zijn voor de levering van energie. HEAL gaat zelfs zover te stellen dat het volledig afschaffen van koolcentrales in 2040 een realistisch doel is.

Wil je graag bijdragen aan schone lucht en overstappen naar groene energie? Klik dan op de onderstaande button en vergelijk alle groene producten van verschillende energieleveranciers.

Bespaar
ca €650 per jaar