dinsdag 26 februari 2013

Slimme thermostaat: ook slimme beslissing?

Wie zuinig met zijn energieverbruik om wil gaan kan tegenwoordig een speciale thermostaat aanschaffen. Een slimme! Een slimme thermostaat helpt je bijvoorbeeld om je warmte op een afstand te reguleren, en met behulp van een app kun je je energiegebruik bijhouden en daarop inspringen. Meer inzicht in energieverbruik = bewuster met je energie omgaan = uiteindelijk goed voor het milieu. Dat klinkt heel mooi, maar zitten er ook haken en ogen aan?

Essent

Essent biedt de consument de E-thermostaat aan. Een op afstand bestuurbare thermostaat met een unieke bewegingssensor. De sensor zorgt ervoor dat de verwarming wordt uitgeschakeld als er niemand in de ruimte is. Om de thermostaat op afstand te besturen dient men te beschikken over Wifi: een zogenaamde hub wordt op de router aangesloten en via een te downloaden app kan de temperatuur worden geregeld. Essent claimt het volgende: om de E-thermostaat en al zijn functies te gebruiken die je eerst klant te worden bij Essent. Bij een drie jarig Groene Stroom & Gas Zeker contract krijg je 200 euro korting op de thermostaat die normaal 249 (wat nader onderzoek bij andere aanbieders bevestigt) euro kost. Ben je al klant? Dan krijg je 100 euro korting. Stap je binnen de afgesproken 3 jaar over? Hou er dan rekening mee dat je tot 50 euro extra moet betalen voor de thermostaat, naast de gebruikelijke boete voor het eerder overstappen.  

Zodra de thermostaat binnen is kun je je registreren via www.e-thermostaat.nl/register. En daar wordt het een iets lastiger. Op de site staat namelijk het roze blauwe logo van Essent.  Dat kan best verwarrend zijn: moet ik nou toch een Essent klant zijn? Nee dat is niet nodig! Wie de E-thermostaat via andere kanalen dan de Essent site aanschaft (Essent gebruikt de ICY Slimme Thermostaat) en dus bij de huidige leverancier blijft kan gewoon via de site én zelfs via de "Essent" app de thermostaat reguleren. Het enige dat je nodig hebt zijn de serienummers van de hub en de thermostaat.

Nuon (nu Vattenfall)

Met de E-manager (een slimme meter) van Nuon heb je altijd en overal inzicht in je gas- en elektriciteits verbruik. Via je smartphone, tablet of pc kun je de E-manager gebruiken. Daarnaast biedt Nuon de slimme thermostaat aan en daar bedoelen zij mee: op afstand te bedienen met behulp van de E-manager. Om gebruik te kunnen maken van de E-manager  en de thermostaat moet je, naast de eenmalige kosten van 199 euro, een abonnement afsluiten bij Nuon. Per maand betaal je 2,95 voor abonnementskosten. Klant worden is dus niet nodig. Mocht je het abonnement opzeggen dan vervalt het afstand kunnen besturen van de thermostaat. Dan houd je een "gewone" thermostaat over. Nuon maakt gebruik van de Honeywell Round Wireless thermostaat. Deze kun je overal in huis ophangen: het kastje dat je bij je CV ketel plaatst maakt dus draadloos contact met je thermostaat. 

Er is een mogelijkheid om de E-manager gratis te krijgen bij het afsluiten van een drie-jarig contract. Bij het afsluiten van dit contract krijgt de consument een soort voucher ter waarde van 149 euro. Het E-manager pakket kost 149 euro. Wil je daar de slimme thermostaat bij betaal je 50 euro extra. Let echter wel heel goed op: stap je binnen een jaar weer over naar een nieuwe energieleverancier dan kan Nuon tot 100 euro in rekening brengen voor de E-manager!

Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)

En dan is er Anna. Het ‘smart home’-product van de Nederlandse Energie Maatschappij. Deze slimme thermostaat doet met haar ronde vormen haar naam eer aan. Strak en subtiel vormgegeven is het een bijzonder element aan de muur in je woonkamer. Anna is exclusief voor bestaande klanten van NLE. De thermostaat valt onder de intelligente domotica. Je voert een dagelijks schema in en Anna stelt de temperatuur in huis in. Het mooie is dat het apparaat jouw levensstijl registreert en onthoudt. Ze programmeert zichzelf. Energie besparen gaat met verloop van tijd dus vrijwel vanzelf. 


Het mooie is dat Anna te besturen is met een tablet of smartphone. Daarmee heb je bovendien overal inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik. Uiteraard is de thermostaat ook direct te bedienen. Bij aanraking licht het apparaat zelfs op. Extra handig is dat Anna geo-fencing gebruikt. Zo schakelt ze zich aan wanneer je in de buurt bent of uit wanneer je op pad bent.

Anna is niet gekoppeld aan een langdurig energiecontract. Wel sluit je specifiek voor Anna een contract af voor onbepaalde tijd (zonder opzegvergoeding wanneer je Anna niet langer wenst te gebruiken). Je krijgt de thermostaat vijf jaar in bruikleen. Na die vijf jaar is ze van jou. De installatie kost € 70,00 en voor Anna-services betaal je € 3,99 per maand. Wil je meer weten over Anna, de mogelijkheden en de voorwaarden? Kijk dan op hier op de website van NLE.

Eneco

Tot slot Eneco. Toon is een thermostaat en meter in één. Deze thermostaat regelt dus niet alleen de warmte in huis maar geeft ook inzicht in het energieverbruik. Toon geeft zelfs meldingen als het energieverbruik bijvoorbeeld hoger is dan verwacht. Toon werkt via een app of via de (mobiele) website. Om Toon te kunnen gebruiken heb je gas en stroom van Eneco nodig. Je krijgt Toon gratis bij een vier jarig contract voor Ecostroom en gas en 50% korting bij een jaarcontract. Daarnaast vraagt Eneco ook nog om maandelijkse abonnementskosten van 3,50. Mocht je een contract aangaan voor vier jaar en toch eerder overstappen moet je van Eneco tot 50 euro betalen voor Toon. De Toon geeft eigenlijk een live update van je verbruik aan jou (wifi een vereiste!) en aan Eneco zelf, zonder het abonnement, die je maandelijks kunt opzeggen, krijg je geen updates en houd je alleen de thermostaat over. 

De slimme thermostaten zijn niet geschikt voor ieder huishouden. Zo moet je bij de meesten beschikken over wifi, en extra stekker bij de juiste CV ketel of meterkast en wie stadsverwarming heeft kan de meeste slimme thermostaten op hun buik schrijven. Op de site van de energieleveranciers kun je checken of jouw huis geschikt is voor een slimme thermostaat. 

Eigen keuze

Slimme thermostaten zijn ook gewoon los te kopen. Dan is er geen sprake van overstappen tegen wellicht wel hogere tarieven, geen sprake van maandelijkse abonnementskosten, geen sprake van een extra product boete bij eventueel overstappen. Dan kun je bij je huidige leverancier blijven en toch van de voordelen van een slimme thermostaat profiteren. Feit is wel dat je bij het overstappen fikse korting kunt krijgen op een slimme thermostaat en wellicht wel goedkoper uit bent. Overstappen kan simpel en snel via Energievergelijker.nl

Kortom: het is een kwestie van kijken naar je eigen situatie. Of het een slimme beslissing is om over te stappen is dan volledig aan jezelf.