9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Slimme tips om minder geld uit te geven

Het is altijd een goed moment om minder geld uit te geven. Met de aanhoudende coronacrisis is het nog verstandiger om op je uitgaven te letten. Slim advies: begin bij je energiekosten. Want daar valt een hoop te besparen. Vooral met deze simpele, snelle tips.

Tip 1 Handen wassen? Koud water!

Op dit moment wassen we onze handen vaker en langer dan ooit. Logisch, want met een goede hygiëne vergroot je de kans om gezond te blijven. We zijn geneigd om onze handen met warm water te wassen, want we denken dat we daar schoner van worden. Volgens het RIVM werkt wassen met koud water net zo goed. Mits je zeep gebruikt, want juist dát lost vuil en bacteriën op.

Was je je handen met koud water in plaats van warm water, dan kun je veel energie besparen. Fijn voor je energierekening, fijn voor het milieu. En nu we het toch over water hebben: korter douchen, daar worden je energierekening en het milieu ook blij van.

Tip 2 Stekkers uit de stopcontacten

Deze tip is een evergreen, en misschien wel een inkoppertje. Toch noemen we ‘m want, zo blijkt, veel mensen vergeten de stekkers uit stopcontacten te halen. In veel huishoudens staan de meeste apparaten gewoon op stand-by. Je televisie, computer en waterkoker lijken uit te staan, maar in de stand-by stand gebruiken ze toch echt nog stroom. Sluipverbruik, heet dat. En zo sluipen er ongemerkt meer euro’s naar je energierekening. Dus: Gebruik je een apparaat niet? Stekker eruit!

Tip 3 Wassen? Graadje lager

Ja echt, op 40 en zelfs 30 graden wordt je was net zo schoon en fris als op 60 graden. Is je wasgoed niet zichtbaar vuil, dan kun je dus gerust op een lage temperatuur wassen. Daarmee gebruikt je wasmachine minder stroom.

Extra weetje: Volgens Milieu Centraal belast warm water het milieu vijftig (!) keer zo zwaar als koud water. Nóg een reden dus om tip 1 in de praktijk te brengen.

Tip 4 Was drogen? Gebruik een waslijn of droogrek

Je kunt inderdaad je superhandige wasdroger aanzetten, maar dat is één van de grootste stroomverbruikers in het huishouden. Dus wil je besparen op je energierekening? Gebruik dan een waslijn of een droogrek. Extra fijn: Met mooi weer droogt je was heerlijk fris in de buitenlucht.

Tip 5 Slim bezig met je waterkoker

We noemden 'm al bij tip 2: de waterkoker. Hiermee gebruik je sowieso al minder energie dan met een fluitketel op het fornuis. Maar wist je dat nog zuiniger kunt omgaan met je waterkoker? Wil je één kop thee, gebruik dan ook die hoeveelheid water. Het water kookt sneller en dat kost echt minder energie. Extra tip: Ben je van plan een nieuwe waterkoker te kopen? Kies er dan een met een hoog vermogen. Het water kookt dan nog sneller en daarmee verbruik je nóg minder stroom.

Tip 6 Check je vriezer

Doe het meteen even: bekijk je vriezer goed en controleer of er geen dikke lagen ijs aan de wanden zitten. Met een laagje ijs van twee millimeter op het vrieselement heeft de vriezer al 10 procent meer stroom nodig. Door je vriezer regelmatig te ontdooien, bespaar je dus stroom én euro’s.

Je leest het, zo gemakkelijk is energie besparen. Door even wat bewuster en slimmer om te gaan met water en met je huishoudelijke apparaten, kun je flink besparen op je energierekening.

Bespaar
ca €650 per jaar