9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Sluipverbruikers zijn stil, maar kosten veel energie en geld

Energie verbruiken zonder dat het nut heeft en zonder dat je weet dat het wegsluipt, dát is sluipverbruik. Ongeveer 10 procent van het totale elektriciteitsverbruik gaat op aan stiekeme energievreters. Dat is veel, maar je kunt het stoppen. Vrij eenvoudig zelfs.

Staat een apparaat uit, maar zit de stekker in het stopcontact? Dan is de kans heel groot dat het apparaat tóch energie verbruikt. En dat terwijl je er niets aan hebt. Het enige dat je eraan overhoudt, is een onnodig hogere energierekening. Per jaar kan dat zelfs zo’n 84 euro zijn.

Wil je het zinloze verbruik en die onnodige kosten voorkomen? Wij vertellen je waar je op kunt letten.

Met stip op één: de computer

Met stip op nummer één: de computer of laptop. En alle randapparatuur die erbij hoort, zoals de modem, laders en printer (die ook vaak onnodig aanstaat). Samen zijn ze de grootste sluipverbruikers. De tweede plek wordt ingenomen door de televisie en bijkomende apparaten als dvd-spelers en spelcomputers. Direct daarop volgen digitale ontvangers en decoders. Zijn zijn goed voor een stevige positie op de derde plek.

Stand-by? Dat is zonde

Ook goed om eens te controleren: welke apparaten heb je op stand-by staan? Behalve een tv of radio, zijn het ook vaak koffiezetapparaten die de hele dag aanstaan. En bijvoorbeeld waterkokers. Ook apparaten met een oplader gebruiken continu en onnodig stroom. Denk eens aan de kruimeldief, gereedschap zoals een boormachine en zelfs de elektrisch verstelbare lattenbodem van je bed.

Wandel ook je tuin eens in, want vaak vergeten we onze tuinverlichting, het licht in de schuur en bijvoorbeeld elektrische zonneschermen. Alle apparaten worden in de meeste gevallen niet dagelijks gebruikt, maar gebruiken wél elke dag stroom. En dat kosten extra geld. Zonde, niet waar?

Eenvoudige oplossing: stekker eruit

Energie en geld besparen doe je met één snelle handeling… Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je een apparaat hebt gebruikt en vooral wanneer je een apparaat lange tijd niet of helemaal niet gebruikt. Ook kun je een zogeheten stand-by killer aanschaffen. Een contactdoos met een schakelaar waarmee een hele groep apparaten in één keer aan én uitschakelt. Dat scheelt al gauw zo’n 40 euro per jaar!

Meer tips om te besparen? Houd dan energievergelijker.nl in de gaten en volg ons op Facebook. We geven je met regelmaat handige en vooral slimme bespaartips. Nu al besparen? Vergelijk dan eens energieleveranciers. Dat heeft direct impact op jouw energierekening.

Bespaar
ca €650 per jaar