dinsdag 26 mei 2020

Tarieven Nederlandse duurzame stroom duiken verder omlaag

De tarieven voor energie blijven dalen. Met name de tarieven voor in Nederland opgewekte duurzame energie nemen een duikvlucht. De gemiddelde tarieven voor deze oranje stroom blijven dalen sinds januari dit jaar. Als energieconsument kun je nu dus verduurzamen én besparen op je energierekening.

De snelle tariefdalingen zijn vooral zichtbaar bij oranje stroom. Dit is duurzame stroom die is opgewekt op Nederlandse bodem - vandaar de naam ‘oranje’. Al sinds januari vorig jaar dalen de energietarieven flink. Sinds maart, het begin van de coronacrisis, dalen de energieprijzen verder in versneld tempo. Oranje stroom wordt daarmee steeds aantrekkelijker voor de markt én voor de energieconsument. 

Stijging aanvragen nieuwe energiecontracten

Sinds maart 2019 daalden de energieprijzen gemiddeld met zo’n 30 procent. Alle reden voor veel consumenten om over te stappen naar een andere energieleverancier mét een voordeliger energiecontract.

Dat leidde afgelopen april zelfs tot drie maal zoveel aanvragen voor een nieuw energiecontract dan in de maand daarvoor. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat overstappen al gauw honderden euro’s per jaar kan opleveren.

Steeds meer animo voor duurzame energie

Aan de cijfers is te zien dat steeds meer mensen kiezen voor duurzame energie wanneer zij op zoek gaan naar een nieuw energiecontract. En dat terwijl er vaak gedacht wordt dat duurzame (groene) energie altijd duurder is. Bij gemiddeld stroomverbruik betaald een gezin ongeveer 1,50 per maand meer. Maar er zijn momenteel ook veel groene contracten waarbij de prijzen gelijk of zelfs lager liggen.

Energie vergelijken loont, dat blijkt. Zeker ook wanneer het om duurzame energie gaat. De prijzen voor oranje stroom dalen sinds januari zelfs 10 procent sneller dan de prijzen van Europese groene en grijze stroom. 

Duurzame energie? Dat is nu flink besparen!

Kiezen voor een duurzaam energiecontract kan je nu dus een flinke besparing opleveren. Zet je de huidige tarieven vast in een contract voor één of meerdere jaren, dan profiteer je dus lang van de nu zo lage tarieven. Heb je nu een contract met variabele tarieven? Dan kan de overstap je meteen een flinke besparing opleveren, want variabele tarieven liggen meestal hoger dan vaste.