9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Invoering van de Terugleveringsheffing bij Vandebron

Energieleverancier Vandebron gaat een heffing invoeren voor klanten met zonnepanelen, waardoor zij tussen de €10 en €20 per maand gaan betalen voor de stroom die zij aan het net terugleveren. Deze maatregel wordt ingevoerd als reactie op de oplopende kosten voor het energiebedrijf, die ontstaan doordat het Nederlandse elektriciteitsnet vaak overbelast raakt. Vooral op zonnige middagen, wanneer veel huishoudens gelijktijdig zonne-energie opwekken, ontstaan er onbalans- en profileringskosten voor het bedrijf.

Terugleveringskosten

Vandebron, dat zelf meer dan €10 miljoen per jaar aan de netbeheerder moet betalen, heeft ervoor gekozen deze zogeheten 'terugleveringskosten' bij de zonnepaneelbezitters in rekening te brengen. Klanten zonder zonnepanelen zullen door deze nieuwe kostenverdeling tot €20 per maand minder gaan betalen.

Volgens Kim Verdouw, de financieel directeur van Vandebron, draagt deze heffing bij aan een eerlijkere verdeling van kosten en stimuleert het klanten om stroom te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt. Ondanks de nieuwe heffing benadrukt Vandebron dat het hebben van zonnepanelen nog steeds voordeliger is dan geen panelen hebben.

Invoering nieuwe heffing

Deze nieuwe heffing geldt per direct voor nieuwe klanten. Voor huidige klanten met een variabel contract wordt deze ingevoerd vanaf 1 oktober 2023, terwijl klanten met een vast contract hun huidige contractvoorwaarden behouden gedurende de contractduur.

Consumentenbond en Autoriteit Consument & Markt Reageren

De Consumentenbond heeft ernstige bedenkingen bij deze heffing, uit vrees dat dit mensen ontmoedigt om zonnepanelen aan te schaffen en bestaande paneelbezitters benadeelt.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt stelt dat het energiebedrijven vrij staat de heffing op te leggen. Energie-expert Jan Willem Zwang verwacht dat andere energiebedrijven dit voorbeeld zullen volgen, gezien de stijgende kosten en het groeiend aantal zonnepanelen in Nederland.

Verwachtingen voor de Toekomst

De drie grootste energiebedrijven van Nederland, Essent (het moederbedrijf van Vandebron), Vattenfall en Eneco, sluiten niet uit dat zij een soortgelijke heffing gaan invoeren. Deze ontwikkeling komt te midden van een politiek debat over de afbouw van de salderingsregeling, een subsidie die mensen ontvangen voor het terugleveren van stroom aan het net.

Bespaar
ca €650 per jaar