vrijdag 31 juli 2020

Toename duurzame energie door zonnige eerste helft 2020

Laten we gewoon eerlijk zijn: 2020 gaat niet de boeken in als een topjaar. Het liefst vergeten we dit jaar snel. Tóch heeft 2020 ook zonnige kanten. Letterlijk. Want door veel zon en wind in de afgelopen 6 maanden nam de productie van duurzame energie flink toe.

In de afgelopen donkere maanden scheen toch ook veel de zon, zo bleek. Ook de wind was bijzonder actief in de eerste 6 maanden van dit jaar. Er was zelfs zoveel zon en wind dat de productie van duurzame energie flink steeg. Met maar liefst 16 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Zo meldt Energieopwek, de website die productiegetallen van hernieuwbare energiebronnen uit Nederland in kaart en in beeld brengt.

Meer zon, meer wind, meer groene energie

16 procent meer duurzame energie opgewekt dan in dezelfde maanden van vorig jaar. Zo meldt Energieopwek, de website die productiegetallen van hernieuwbare energiebronnen uit Nederland in kaart en in beeld brengt. Vooral de zon droeg daaraan bij. De harde groei van zonne-energie, maar liefst 60 procent, kwam vooral door de combinatie van meer zonnepanelen en veel zonuren.

Ook wind was het afgelopen halfjaar sterk aanwezig. Vooral in het begin van 2020 raasden er een paar flinke stormen over het land. En dan draaien de windmolens ook een stuk harder. Met als resultaat op land een productiegroei van 30 procent, op zee groeide de productie van windenergie met 10 procent. Die groei zal nog verder toenemen, aldus Energieopwek, want de komende jaren worden er nieuwe windparken op zee in gebruik genomen. 

Ook juli topmaand duurzame energie

Ook de tweede helft van 2020 begint goed. In juli werd er 31 procent meer duurzame energie geproduceerd dan in juli vorig jaar. Die 31 procent staat voor 3,6 petajoule, voldoende om de stad Utrecht een maand van duurzame energie te voorzien.

In de julimaand waren het echter niet de zon en wind die de productie van duurzame energie ophoog duwden. De groei zat hem vooral in de stijging van het aantal zonnepanelen op Nederlandse bodem, of eigenlijk: op Nederlandse daken. Het toegenomen aantal zonnepanelen leverde 35 procent meer energie uit zon op.