donderdag 21 december 2017

Tweede Kamer: ouderwetse cv-ketel op gas moet weg

De Tweede Kamer wil dat Nederland zo langzamerhand maar eens afscheid neemt van de ouderwetse cv-ketel. Het grootste deel van de kabinetsleden wil dat minister Wiebes hiervoor plannen gaat maken. Het doel van het Kabinet is dat Nederland straks - liefst snel - minder afhankelijk wordt van aardgas uit Groningen. 

Veel inwoners van de provincie Groningen zullen de ideeën van de Kamer met open armen ontvangen: minder nationale vraag naar aardgas betekent minder gaswinning uit Groningse bodem. Of en wanneer minister Wiebes met concrete plannen komt, is nog niet duidelijk, maar de beweging lijkt in gang gezet. 

Nieuwe cv-ketel? Dan elektrisch!

Ook CDA-Kamerlid Agnes Mulder en D66-Kamerlid Rob Jetten behoren tot de meerderheid van de Kamer die de ouderwetse cv-ketel graag verruild ziet voor een alternatief. Zij willen dat de bewindsman stappen zet om de verwarmingssystemen in aanbod te beperken en gasarme of elektrische alternatieven aanwijst en promoot.

Jaarlijks worden er honderdduizenden ketels vervangen. Voor het overgrote deel, vrijwel de meeste, komt weer een gasketel terug. De Kabinetsleden vinden dat consument en bedrijfsleven snel helderheid moeten krijgen, om zo te voorkomen dat bij vervanging weer een een gasgestookte cv-ketel of kooktoestel wordt aangeschaft. 

Bewaken betaalbaarheid

“Tegenwoordig zijn er alternatieven, oftewel elektrische en milieuvriendelijker opties”, aldus Jetten. “Wordt er een ketel vervangen of gaat dit gebeuren, dan willen we dat er wordt gekozen voor een moderne, hybride cv-ketel. Deze gebruik voornamelijk stroom om water te verwarmen.” Ook CDA-Kamerlid Mulder sluit zich hierbij aan: “We moeten echter wel bewaken dat het betaalbaar blijft voor consumenten en bedrijven. Tegelijk moeten we ook snel handelen, dat zijn we verplicht aan de inwoners van de provincie Groningen.”