9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Daling gasprijzen op groothandelsmarkt door verminderd verbruik en voldoende voorraad, maar stijging verwacht in 2024

Op de groothandelsmarkt zijn de gasprijzen de afgelopen tijd flink gedaald. Dit is mede te danken aan het verminderde gasverbruik onder huishoudens. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat huishoudens maar liefst 25% minder gas hebben verbruikt ten opzichte van voorgaande jaren.

Voldoende gasvoorraad en aanvoer LNG zorgen voor stabiele prijzen

De verminderde vraag naar gas heeft een positief effect gehad op de groothandelsprijzen. Bovendien zijn de huidige gasvoorraden ruim voldoende en wordt er voldoende LNG aangevoerd, waardoor er geen sprake is van schaarste op de markt.

Prijsstijging verwacht voor 2024 door aflopen prijsplafond

Voor heel 2024 wordt verwacht dat vraag en aanbod zullen zorgen voor een prijs van €48 per megawattuur. Dit is een flinke stijging ten opzichte van de prijs die voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gold. Destijds bewoog de gasprijs tussen de €15 en €25 per megawattuur. Deze stijging wordt deels veroorzaakt door het aflopen van het prijsplafond eind 2023.

Voordelen voor consumenten en bedrijven

Hoewel de dalende gasprijzen op dit moment nog geen invloed hebben op de verwachte prijs voor 2024, zijn ze wel een stap in de goede richting. Het kan leiden tot lagere energierekeningen en lagere kosten voor bedrijven en consumenten op de korte termijn. Bovendien zorgt de voldoende gasvoorraad ervoor dat er geen sprake is van schaarste op de markt, wat de prijzen ook stabiel houdt.

Conclusie

Deze ontwikkeling is van belang voor consumenten en bedrijven die afhankelijk zijn van gas. Zij kunnen profiteren van de dalende gasprijzen op de groothandelsmarkt, maar moeten zich tegelijkertijd voorbereiden op een mogelijke stijging in 2024.

Geschreven door René

Bespaar
ca €650 per jaar