dinsdag 11 december 2018

Voorkom dure nota’s door stijgende energiekosten!

De energierekening zal in 2019 flink omhoog gaan. Door verschillende binnen- en buitenlandse ontwikkelingen stijgt de prijs voor energie gemiddeld zo’n 13 euro per maand. Daarbovenop komen nog eens de stijgende belastingen. Wil je komend jaar kosten besparen? Het is het overwegen waard om deze maand nog over te stappen.

Eneco verhoogt in 2019 energieprijs

Op 1 januari verhoogt Eneco haar stroom- en gasprijs. De prijs van 1 kubieke meter zal 7 cent hoger uitvallen en 1 kilowattuur stroom wordt 3 cent duurder. Dit kan voor een vierpersoons huishouden al snel oplopen tot meer dan 200 euro extra per jaar.

Andere leveranciers volgen in 2019

Na Eneco verwachten wij dat er meer aanbieders de prijzen opschroeven. De vraag naar energie is gestegen: België kan op dit moment niet in haar eigen energiebehoefte voorzien en koopt daarom stroom uit Nederland in.

Belastingverhoging 2019

De belastingstijging op de energietarieven drijft de prijs in 2019 ook verder op. Een gemiddeld huishouden zal komend jaar zo’n 160 meer betalen. De gastaks groeit met 54 euro op jaarbasis en de opslag groene energie stijgt met 68 euro. Een andere tegenslag is de belastingvermindering op energie die verlaagt wordt. Huishoudens ontvangen hierdoor 61 euro minder korting op hun energie. 

Kostenverhoging netbeheerders:

Tarieven voor de netbeheerkosten stijgen elk jaar, ook dit jaar nemen de kosten met 7 euro toe. Dit bedrag valt echter erg mee in vergelijking met eerdere stijgingen. Een voordeel: de stroomtaks daalt iets waardoor dit 30 euro per jaar kan schelen. 

Stap over nu de prijzen nog laag liggen

Wij raden je aan om deze maand jouw huidige energiekosten te vergelijken met onze lopende acties. Gezien de beschreven ontwikkelingen verwachten wij dat alle energieprijzen zullen stijgen. Vergelijk daarom de komende periode de verschillende aanbiedingen en bekijk of je kan besparen op jouw energiekosten.