maandag 13 oktober 2014

'Week van de Energierekening' helpt huishoudens energie besparen

Meer grip op verbruik en kosten van onze waardevolle energie. Dat is het doel van de 'Week van de Energierekening'. Van 13 tot en met 19 oktober organiseert Stichting Milieu Centraal de campagne voor de derde keer. Daarmee onderstreept de stichting dat de consument zelf grote invloed heeft op zijn energieverbruik en aanzienlijk kan besparen.

Met de 'Week van de Energierekening' wil Stichting Milieu Centraal de consument helpen met besparen op energiekosten en -verbruik. Daarbij speelt de portemonnee een belangrijke rol, maar zeker ook de zorg voor het milieu. Serieus besparen is dan ook een win-win situatie en dat begint bij bewustwording en weten wat je zoal kunt doen.

Zelf eenvoudig besparen

“Vaak weten mensen niet goed hoe hun energierekening is opgebouwd”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “De helft van de energie gaat op aan verwarming, een zesde aan warm water en een derde aan elektrische apparaten. Het goede nieuws is dat je op het overgrote deel zelf invloed hebt en aanzienlijk kunt besparen.”

Een gemiddeld huishouden betaalt 1.940 euro per jaar aan energiekosten: 1.040 euro voor 1.600 m3 gas, 780 euro voor 3.500 kWh stroom en 120 euro aan vaste kosten zoals levering. Afhankelijk van de situatie van het huishouden blijkt er nogal wat bespaart te kunnen worden. Op de variabele kosten bijvoorbeeld of door zelf energieleveranciers te vergelijken en zo te kiezen voor de meest voordelige aanbieder.

Naast bewust te kiezen voor een energieleverancier die aansluit op de persoonlijke woonsituatie en energiebehoefte is er veel meer mogelijk om te besparen. Zo verlaagt betere isolatie de energiekosten voor verwarming aanzienlijk, maakt een kleine aanpassing als een waterbesparende douchekop al groot verschil en is het goed om eens te kijken naar de leeftijd van huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en vriezers.

Actuele campagne

De 'Week van de Energierekening' sluit overigens aan bij de afspraak uit het Energieakkoord om het totale verbruik in Nederland jaarlijks met 1,5 procent te verminderen. Uit een onlangs verschenen rapport van het CBS en het Ruimtelijk Planbureau blijkt dat de afgesproken doelstelling zonder aanvullende maatregelen niet haalbaar is. 

Met acties en activiteiten stimuleert de 'Week van de Energierekening' consumenten om extra stappen te zetten om energie te besparen. Daarmee is de campagne dit jaar actueler dan ooit en nóg meer van betekenis en waarde. Lees meer over de campagne en over de initiatiefnemers op weekvandeenergierekening.nl