9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

‘Doelstelling duurzame energie onhaalbaar’

Het Nationaal Energieakkoord dat een jaar geleden vol goede moed en bedoelingen werd gesloten, lijkt nu al op springen te staan. De doelstelling van ons kabinet om in 2020 14 procent van onze energie duurzaam op te wekken, is volstrekt onhaalbaar.

Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau. Het rapport kwam enkele dagen geleden in handen van RTL Nieuws, die er nu mee naar buiten komt. Dagblad Trouw doet er een schepje bovenop en meldt dat “een aantal van de belangrijkste doelstellingen uit het Energieakkoord totaal onhaalbaar lijken”.

Onhaalbaar energieakkoord

Oorspronkelijk wilde het kabinet in 2020 16 procent van de energie duurzaam produceren. Die doelstelling werd eerder al opgeschoven naar 2023. Maar ook het nieuwe doel van 14 procent lijkt nu totaal onhaalbaar. Als het beleid van de overheid niet verandert, is het aandeel duurzame energie in Nederland in 2020 10,6 procent. 

Op dit moment is dat aandeel 4,5 procent, daarmee staat Nederland onder aan de lijst van Europese landen. Het ministerie van Economische zaken wilde vrijdag niet reageren op de berichten over het onhaalbare energieakkoord. “Wij wachten af tot het rapport officieel wordt gepresenteerd”, aldus een woordvoerster.

Besparen en verduurzamen

Verschillende regeringspartijen in de Tweede Kamer uitten eerder al kritiek op de uitvoering van het Energieakkoord. Zo vraagt de PvdA om opheldering en wil D66 dat minister Henk Kamp van Economische zaken maatregelen neemt zodat de doelen alsnog worden gehaald.

Op welke maatregelen D66 doelt is nog niet bekend, maar de kans dat het invloed zal hebben op de consument en haar portemonnee is aannemelijk. Het is voor Nederlandse huishoudens dan ook goed om te bekijken waarop zij zelf nu al kunnen besparen. 

Dat kan eenvoudig door de kachel een graadje lager te zetten of door spaarlampen te gebruiken. De grootste besparingen worden echter behaald door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, de woning te isoleren of zelf op zoek te gaan naar de voordeligste energieleverancier. 

 

 

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar