dinsdag 13 oktober 2020

Kies je voor groene stroom? “Beloning: lagere energienota”

Kies je voor groene energie? Dan krijg je korting op je energienota. Althans, dat is het plan van Essent. Ga je als consument bewust voor duurzame stroom en groen gas, dan moet dat beloond worden, zo vindt de energieleverancier. 

Naast een beloning ziet Essent CEO Patrick Lammers het geldbedrag ook als een stimulans: “Op deze manier zien mensen dat verduurzamen echt zin heeft.” Een lagere energienota willen we allemaal wel, dus daar heeft hij een punt. Naast alle andere voordelen van duurzame energie, zoals een schoner milieu, is het natuurlijk fijn om minder kwijt te zijn aan je energielasten.

Draagvlak voor verduurzaming

Het initiatief van Essent is ook een reactie op het beleid van de overheid. Volgens de energiegigant laat het kabinet het draagvlak voor verduurzaming wankelen door de heffingen op de energierekening steeds weer te verhogen.

Alweer 7 jaar betalen huishoudens Opslag Duurzame Energie (ODE). Een prima initiatief van de overheid, want dit geld betaalt verschillende vormen van verduurzaming in Nederland - zoals de aanleg van windparken op zee. Echter, de ODE heeft een ongunstig effect op de betaalbaarheid van gas en licht. Sinds 2017 steeg de heffing van 65 euro naar 175 euro in 2020. Dat is een toename van zo’n 270 procent. Ook volgend jaar is het kabinet van plan de ODE te verhogen met nog eens 10 procent. 

Groene en grijze stroom

Het voorstel van Essent is om de ODE kwijt te schelden voor huishoudens die voor groene energie kiezen. “Dat kan een gemiddeld huishouden bijna 200 euro per jaar schelen, dat is veel geld”, aldus Lammers. “Bovendien geeft de overheid nu een verkeerd signaal af: kies je als consument nu voor groene energie, dan betaal je evenveel mee aan de verduurzaming van Nederland als huishoudens die voor grijze stroom kiezen. Dat klopt niet."

Het plan van Essent is gebaseerd op het inmiddels bekende idee: de vervuiler betaalt. Nu wordt de ODE bepaalt op basis van stroom- en gasverbruik. Volgens Essent is het eerlijker om de heffing afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot van het verbruikte gas en stroom. 

Duurzaam denken en doen

Motiveren en stimuleren om duurzaam te denken en doen, dat is Essents gedachte achter het plan. Geld is daarbij een sterke prikkel, aldus Lammers. “Raak je mensen in de portemonnee dan maken mensen eerder andere keuzes.”

Daarnaast hoopt Essent de politiek in Den Haag aan het denken en discussiëren te zetten. “De opwarming van de aarde lijkt te versnellen, kijk naar het recente temperatuurrecord van boven de 40 graden”, zegt Lammers. “We moeten snel iets doen.”