woensdag 26 juni 2019

Plannen klimaatakkoord: gas duurder, energierekening omlaag

Gas wordt duurder, de prijs voor stroom gaat omlaag. Althans, dat zijn de plannen van het kabinet met betrekking tot het Klimaatakkoord. Door hogere energiebelastingen neemt de prijs van gas toe, terwijl de belasting op elektriciteit juist wordt verlaagd.

Hoewel de maatregelen nog officieel gepresenteerd moeten worden - op vrijdag 28 juni - is al duidelijk dat de gas- en stroomprijzen zullen veranderen. Wat er verandert is ook al bekend: tot 2026 gaat de energiebelasting op gas in totaal met 10 cent per kubieke meter omhoog. De belasting op stroom wordt met 5 cent per kWh verlaagd. Aldus bronnen van de NOS.

Energieprijzen stapsgewijs aangepast

De gasprijzen stijgen minder fors dan eerste werd gedacht. Aan de klimaattafels werd eerder gesproken over een verhoging van 20 cent. De uiteindelijke verhoging van komt neer op de helft daarvan, 10 cent. De prijsverhoging wordt geleidelijk ingevoerd: volgend jaar met 4 cent, daarna elk jaar met 1 cent. Ook de elektriciteitsprijs wordt stapsgewijs verlaagd.  

Gevolgen prijsaanpassingen voor gezin

Elke kostenstijging en -daling is merkbaar, voor iedereen. Zo ook deze nog aan te kondigen veranderingen van de gas- en stroomprijzen. De gasrekening van een gemiddeld gezin zal over 7 jaar zo’n 150 euro duurder uitvallen. Dit is op jaarbasis. Elektriciteitskosten worden juist 150 lager.

Wat verandert er dan voor een gemiddeld gezin? Goed nieuws: de totale energierekening wordt lager. Dat komt door een grotere vrijstelling van de energiebelasting. Ook wordt de Opslag Duurzame Energie (ODE) verlaagd.  

Eerder van het gas af

Achter de aangekondigde maatregelen zit uiteraard een duurzame reden. Het kabinet hoopt op deze manier huishoudens te stimuleren sneller of eerder van het gas af te stappen. Of een zuinigere cv-ketel aan te schaffen. Investeren in energiezuinige maatregelen, zoals duurzame verwarming en isolatie, wordt door de hogere gasprijs sneller winstgevend. 

De plannen van het kabinet worden naar verwachting deze vrijdag, 28 juni, gepresenteerd. Ook (grote) bedrijven kijken uit naar het moment, want dan wordt ook bekend hoe de CO2-heffing voor de industrie eruit gaat zien. Tevens worden de stimulerende maatregelen rondom elektrisch rijden uit de doeken gedaan.