9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie besparen, dit moet en wil je er over weten!

Energie besparen staat bij veel mensen op het wensenlijstje. Soms kan het ook voelen als iets dat eigenlijk wel moet. En je wilt wel, maar je weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar? Dan ben je op de juiste pagina belandt. Speciaal voor jou: energie besparen in het kort. 

Eerst dit: je energierekening

Laten we beginnen bij de energierekening. Wist je dat bijna de helft van je energierekening uit verwarmingskosten bestaat? Dat is dus de grootste kostenpost. En dus kun je juist daar veel besparen. Nog een grote post: alle verlichting en apparaten in jouw huis zijn goed voor 37 procent van je rekening. Warm water neemt ongeveer 13 procent van jouw energierekening. Zo’n 2 procent gaat op aan de aansluiting op het gas- en stroomnet. 

Energiebespaarkans #1: warmte

Nu je weet hoe de energierekening is opgebouwd, wordt besparen al een stukje gemakkelijker. De grootste kostenpost: warmte. Hier valt flink te winnen. Je kunt bijvoorbeeld je woning isoleren. 2 van de 3 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Grote kans dat daar bij jouw woning ook te winnen valt. Spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie; er is van alles mogelijk. Duik er zeker eens in!

Isoleren is inderdaad een investering. En best een grote klus. Gelukkig kun je het ook kleinschaliger aanpakken: warmte besparen kan al met heel eenvoudige maatregelen. Zet de thermostaat overdag 1 of 2 graden lager. En zet ‘m al een uurtje voordat je naar bed gaat uit. Sowieso, zet radiatoren uit in ruimtes waar je niet komt. En natuurlijk: houdt ramen en deuren gesloten, zo houd je de warmte lekker binnen.  

Energiebespaarkans #2: water

Water. Warm water, welteverstaan. Wel eens gedacht aan een zonneboiler? Past het binnen jouw mogelijkheden, dan kun je ook hier flink mee besparen. Doordat de zonneboiler water verwarmt door middel van de zon, bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Mooi meegenomen!

Snelle, heel haalbare tips hebben we natuurlijk ook voor je. Deze weet je natuurlijk al wel: korter douchen. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 5 keer per week 9 minuten onder de douche. Dat is 3 kwartier water verwarmen; daar is best veel gas voor nodig. Dus, de tips: Probeer maximaal 5 minuten te douchen. Zet een timer of luister een lekker nummer dat ongeveer zo lang duurt. Korter mag altijd natuurlijk! Hoe korter, hoe minder gas (en CO2-uitstoot!), hoe meer je bespaart.

Een waterbesparende douchekop, nog zo’n goed en groen idee. Hiermee gebruik je zonder dat je het merkt minder water per minuut. 

Energiebespaarkans #3: apparaten

Je las het al: 37 procent van de energierekening gaat op aan de stroom die alle apparaten in je huis verbruiken. Ook een post om rekening mee te houden dus. De eerste tip: denk aan sluipverbruik. Zet apparaten uit, dus niet op stand-by want zo slurpen de apparaten nog steeds stroom. Beter nog: gebruik je een apparaat niet, trek dan de stekker uit het stopcontact. Denk ook aan de lader van je smartphone, die wordt nog wel eens vergeten.

Energiebespaarkans #4: vergelijken en overstappen

Je bent nu bij ons op de website, dus misschien een inkoper… Vergelijk energieleveranciers en stap over naar de voordeligste en het voor jou meest passende energiecontract. Vergelijken is eenvoudig en snel. Kiezen is gemakkelijk. En overstappen is ook zo geregeld. Vooral als je nog niet eerder bent overgestapt kun je flink besparen. Doen dus!

 

Bespaar
ca €650 per jaar