9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

ACM concludeert: geen woekerwinsten bij grootste energiebedrijven

Amsterdam - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geconcludeerd dat de winsten van de drie grootste energiebedrijven van Nederland - Eneco, Essent en Vattenfall - niet hoger zijn dan in voorgaande jaren, ondanks de huidige energiecrisis.

Consumentenprijs afhankelijk van inkoopstrategieën energieleveranciers

De ACM benadrukt echter dat de consumentenprijs afhankelijk is van de inkoopstrategieën van de verschillende energieleveranciers. Hoe korter er op de leverdatum wordt ingekocht, hoe meer de energieprijs de groothandelsprijs volgt. Sommige energieleveranciers hebben langere inkoopcontracten, waardoor zij minder afhankelijk zijn van de dagprijs op de groothandelsmarkt en de prijsstijgingen beter kunnen opvangen.

Transparantie over inkoopstrategieën kan bijdragen aan beter begrip van energieprijzen

De ACM roept de energieleveranciers op om meer transparantie te bieden over hun inkoopstrategieën en de gevolgen hiervan voor de consumentenprijs. Dit kan bijdragen aan een beter begrip van de factoren die de energieprijzen beïnvloeden en consumenten helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen over hun energiecontracten.

Ondanks dalende groothandelsprijzen blijft energieprijs voor consument hoog

Daarnaast dringt de ACM er bij de energieleveranciers op aan om de energieprijzen zo snel mogelijk te verlagen, zodat consumenten kunnen profiteren van de dalende groothandelsprijzen. Dit kan bijdragen aan een gezonde en eerlijke concurrentie op de energiemarkt, waarbij de belangen van de consument centraal staan.

De energiecrisis zal Nederland nog lange tijd blijven beïnvloeden en de ACM zal blijven toezien op de ontwikkelingen op de energiemarkt en waar nodig optreden om de belangen van consumenten te beschermen.

Geschreven door René

Bespaar
ca €650 per jaar