woensdag 31 juli 2013

'Energieprijzen moeten duidelijker'

Energievergelijker.nl legt de energierekening uit

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), voorheen NMa, vindt dat de energiebedrijven duidelijker moeten zijn over hun prijzen. De toezichthouder heeft een onderzoek gedaan onder consumenten. Bijna 90 procent van de consumenten begrijpt de energierekening niet goed. Hoe is de prijs opgebouwd, hoe zit het contract in elkaar, wat zijn de voorwaarden? Dat zijn de vragen bij de consument. 

Onduidelijke energierekening
Doordat de energierekeningen niet helder zijn, is het voor de klant lastig om de tarieven van de leveranciers met elkaar te vergelijken. Energiebedrijven gebruiken geen eenduidige termen en de energieprijs wordt uit verschillende elementen opgebouwd. Ook blijkt er vaak onduidelijkheden te zijn over de BTW. 

De ACM wil dat de energiebedrijven nu met voorstellen komen om dit probleem aan te pakken. De toezichthouder hoopt dat meer duidelijkheid het makkelijker maakt voor de consument om over te stappen.

Gemakkelijk vergelijken
Om het vergelijken van de energieleveranciers gemakkelijker te maken, kunt u terecht bij Energievergelijker. Via deze website krijgt u een onafhankelijk advies over de goedkoopste leverancier. Bereken gemakkelijk uw tarief via uw postcode. Zo kunt u de verschillende energieprijzen gemakkelijk met elkaar vergelijken. 

De energierekening
Vanzelfsprekend is uw energieverbruik de belangrijkste factor voor de hoogte van uw energierekening. Echter zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken die van invloed zijn op de energieprijzen die voor u van toepassing zijn. De energierekening bevat veel verschillende elementen. Vaak lastig te begrijpen. Om deze elementen inzichtelijk te maken wordt de energierekening voor u een stuk duidelijker. Lees daarom de uitleg over de energierekening en kom eenvoudig te weten wat de verschillende vormen zijn, zoals jaarrekening, voorschotnota, eindafrekening, capaciteitstarief en de energiebelasting