Capaciteitstarief energieleverancier

Het capaciteitstarief is een speciaal tarief dat wordt gerekend voor het transport van uw gas en energie, dit tarief is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting. Sinds 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van elektriciteit in rekening gebracht via vaste bedragen, onafhankelijk van uw verbruik. In onze energievergelijker op onze site is al rekening gehouden met dit zogenaamde 'capaciteitstarief'.

Het capaciteitstarief is ingevoerd, omdat het op meerdere vlakken voordelen biedt. Het sluit bijvoorbeeld beter aan op de kosten van het transportnet en heeft daarnaast ook voordelen voor de consument. De kosten van uw energietransport bestaan hoofdzakelijk vaste kosten. Met de invoering van het capaciteitstarief wordt de administratie een stuk simpeler. Ook wordt het dataverkeer tussen de netbeheerder en de energieleverancier vermindert, waardoor de kans op fouten vele malen kleiner is.

Wat betekent de invoering van het capaciteitstarief concreet voor u?
De invoering van het capaciteitstarief heeft voor u als gevolg dat de capaciteit van uw energie- en gasaansluiting bepalend is geworden voor de transportkosten. De hoogte van het door u te betalen bedrag is daardoor afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Voordelen van het capaciteitstarief
    * Eenvoudigere leveringstarieven;
    * Een overzichtelijke energierekening;
    * Eenvoudig switchen van energieleverancier;
    * Eén aanspreekpunt voor vragen over uw energierekening

Alle kleinverbruikers elektriciteit-aansluitingen (t/m 3 x 80 ampère) hebben te maken met de invoering van het capaciteitstarief. Voor gas geldt het capaciteitstarief voor alle kleinverbruikers gas-aansluitingen (t/m 170.000 m3 per jaar).

Voor gas en elektriciteit gelden aparte capaciteitstarieven. Deze zijn te vinden op de website van de Energiekamer (en worden dus ook reeds automatisch meegenomen in de vergelijking van uw energie berekening en de u getoonde resultaten op onze website).