Een thermostaat uitzoeken voor je woning is tegenwoordig geen eenvoudige klus. De reguliere thermostaat is al jarenlang een trouw instrument in je woning. Het is dan ook een onmisbaar onderdeel, omdat deze voor een constante temperatuur zorgt.

Conventionele thermostaat

Bij de conventionele thermostaat zoals we die in veel huizen nog kennen, wordt door middel van een kwikschakelaar de temperatuur gemeten en vergeleken met de vaste of ingestelde waarde. Momenteel mag kwik niet meer in schakelelementen gebruikt worden, omdat het een schadelijk effect heeft op het milieu bij het demonteren of defect gaan van de thermostaat. Daarom wordt er nu gebruik gemaakt van een andere manier waarbij de thermostaat wordt uitgeschakeld zodra de ingestelde temperatuur bereikt is.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat stelt de consument in staat om de temperatuur op afstand te bedienen. Daarnaast is de slimme thermostaat er toe in staat om de temperatuur aan te passen wanneer de hoge temperatuur niet nodig is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer hij geen beweging detecteert in de kamer. Ook zorgt het slimme apparaat ervoor dat je je meterstanden niet meer handmatig hoeft door te geven, omdat de slimme thermostaat in verbinding staat met de energieleverancier. Dankzij de slimme energiemeter heb je direct inzicht in je energieverbruik en kun je daarop reageren wanneer dit nodig is.

Lees meer