Onderzoek internationaal

Ontwikkelingen staan nooit stil, ook niet op het gebied van energieproductie. De behoefte aan energie wordt wereldwijd steeds groter en het is van groot belang dat ook in de toekomst voorzien kan worden in die behoefte. Bij ontwikkelingen kan worden gedacht aan mogelijkheden om energie beter en efficiënter in te zetten, zoals dat nu bij duurzame energie het geval is. Daarnaast doet men ook onderzoek naar nieuwe vormen van energieopwekking zoals kernfusie.

Internationale ontwikkelingen

Ook in internationaal verband zit men niet stil als het gaat om ontwikkeling en onderzoek naar nieuwe methodes om energie op te wekken. Op Europees niveau investeert men momenteel veel middelen in het onderzoek naar kernfusie. Kernfusie kan worden gezien als de milieuvriendelijke vorm van de huidige kernenergie. Bij kernfusie is er geen sprake meer van kernsplijting maar van kernsamenvoeging.

Grootste deeltjesversneller ter wereld

Het grote voordeel zit hem in het feit dat er bij samenvoeging geen grote hoeveelheden radioactiviteit vrij komen zoals dat kernsplitsing wel het geval is. Het principe van kernfusie is in wezen niet anders dan de werking van de zon. De zon wekt namelijk ook energie op middels kernfusie. In Zwitserland wordt momenteel onderzoek gedaan door CERN. In Genève is de grootste deeltjesversneller ter wereld gebouwd. Het onderzoek zal enkele jaren gaan duren. Naar schatting zal de eerste kernfusiereactor circa 2040 operationeel zijn.