De meterstanden vertellen hoeveel stroom en gas je het afgelopen jaar verbruikt hebt, de energieleverancier maakt de jaarafrekening hieruit op Bij de meeste huizen vind je de energiemeter in de meterkast.

Let op: moet je je meterstanden doorgeven? Grote kans dat je energiecontract bijna is afgelopen, waardoor je binnenkort automatisch hogere tarieven moet betalen. Daarom is dit is het ideale moment om over te stappen van energieleverancier, zodat je voorkomt meer te moeten betalen voor dezelfde energie.

Meter voor zowel stroom als gas

In ieder huis bevinden zich twee meters: één die het stroomverbruik bijhoudt en één die het gasverbruik bijhoudt. Voor gas betaal je doorgaans hetzelfde tarief, maar voor stroom kun je een dubbeltarief of enkeltarief hebben. In het geval van dubbeltarief heb je ook een dubbele meter. Voor gas betaal je standaard een enkeltarief, dus voor gas heb je standaard een enkele meter. 

Wanneer moet je de meterstanden doorgeven?

Je dient de meterstanden ieder jaar aan je energieleverancier door te geven. Ook geef je de meterstanden door bij een verhuizing. Tot slot geef je de meterstanden door wanneer je energiecontract bijna is afgelopen, zodat de energieleverancier de eindafrekening kan opstellen. Als het meezit krijg je geld terug, maar dat biedt geen garantie voor het volgende jaar. Als je energiecontract is afgelopen, val je vaak automatisch terug naar een hoger tarief waardoor je meer gaat betalen voor dezelfde hoeveelheid energie. Daarom is dit een uitstekend moment om energie te vergelijken en over te stappen, zodat je opnieuw profiteert van een actietarief en welkomstkorting.

Lees meer