Overstappen van energieleverancier: het juiste moment!

UPDATE 10 maart: 

Sinds begin maart is het weer mogelijk om te kiezen uit verschillende vaste energiecontracten. Mega Energie, Greenchoice, United Consumers, Budget Energie, Pure Energie en Oxxio bieden momenteel contacten met vaste tarieven. Wil je zekerheid dan is nu het moment om een vast contract af te sluiten.

Veel verschil in prijs tussen verschillende energieleveranciers

Sinds eind vorig jaar dalen de energieprijzen. Het kan dus nu interessant zijn om een contract met een goedkoop variabel tarief af te sluiten (maandelijks opzegbaar), totdat er weer meer vaste contracten worden aangeboden. 

Maak optimaal gebruik van het prijsplafond

Verder heb je nu de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van het prijsplafond. Het prijsplafond hanteert twee belagrijke periodes, vóór en ná de eindafrekening. Als je begin dit jaar een eindafrekening ontvangt kun je de rest van het jaar optimaal profiteren van het prijsplafond. Je zou dus om die reden kunnen overwegen om nu een voordelig variabel contract te nemen en dan later dit jaar overstappen op een vast energiecontract als die weer worden aangeboden.

De gasprijs blijft dalen

Sinds eind december is de gasprijs aan het dalen omdat de gasreservers in Europa op norm zijn en er veel vloeibaar gas wordt geleverd aan Europa. Door de milde temperaturen in Europa wordt er minder gas verbruikt. De dalende gasprijzen worden momenteel beperkt aan de consumenten doorberekend maar het aanbod kan dagelijks verschillen. Momenteel dalen de prijzen van variabele contracten maar worden er nog maar enkele contracten met een vaste looptijd geboden.

Is je huidige variabel contract duurder dan de variabele contracten die momenteel worden geboden, dan kun je overwegen om tijdelijk een goedkoper variabel contract te nemen. Deze zijn maandlijks opzegbaar. Zodra er vervolgens weer verschillende jaarcontracten worden aangeboden, kun je hier weer van profiteren.

Ontvang een bericht als er weer interessante contracten worden aangeboden

Wil je een bericht ontvangen zodra er weer voldoende (vaste) energiecontracten zijn schrijf je dan in voor de energie aanbiedingen

Vanwege de huidige hoge stroomtarieven kan het ook interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd is momenteel veel korter dan een aantal jaren geleden. Via Energievergelijker kun je eenvoudig verschillende offertes voor zonnepanelen opvragen.

Loopt uw energiecontract bijna af of begint uw termijnbedrag steeds hoger op te lopen? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Wij leggen u uit wat het beste moment is om over te stappen zodat u zoveel mogelijk geld kunt besparen.

Eerste overstap?

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier en al jaren trouwe klant? Dan heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat u het contract het gehele jaar door kosteloos op kan zeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Is uw contract direct opzegbaar, dan duurt de overstap procedure ongeveer zes weken.

In het verleden al eerder overgestapt?

De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u aan het eind van de periode (meestal een jaar) opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Als u een contract voor een bepaalde tijd voortijdig opzegt, bestaat de kans dat uw energieleverancier een opzegvergoeding (opzegboete) in rekening brengt. Mogelijk vergoedt de nieuwe energieleverancier deze opzegboete, anders is deze voor uw eigen rekening. 

Afloopdatum energiecontract

Kijk goed naar de afloopdatum van uw contract. Wanneer u 'te vroeg' overstapt kan uw huidige energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen en loopt u wellicht uw welkomstpremie zoals een bonus of korting bij een nieuwe leverancier mis. 

Vattenvall houdt bijvoorbeeld rekening met de looptijd van uw oude contract. Wanneer uw lopende contract langer dan 60 dagen duurt dan regelt Vattenvall wel een directe overstap. Bekijk bij elke energieleverancier de voorwaarden op het overstapforumlier. 

Wijziging van de energieprijs

Elk jaar mogen de energieleveranciers op twee vaste data de energieprijzen aanpassen. Op 1 januari en op 1 juli mogen alle energieleveranciers bepalen of zij hun tarieven aanpassen. Deze aanpassing is afgestemd op de huidige olieprijs. Voordat je gaat overstappen is het verstandig om deze aanpassing af te wachten voor het geval deze goedkoper uitvalt!

De juiste overstapperiode 

De juiste periode voor de overstap hangt samen met uw eindafrekening en de looptijd van uw contract. Uw termijnbedrag is afgestemd op uw jaarverbruik. In de zomer betaalt u daarom verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig. 

 

Lees meer