Overstappen van energieleverancier: het juiste moment!

UPDATE:

Per 1 juli 2022 zullen de variabele energietarieven waarschijnlijk verder stijgen als gevolg van een gastekort. Wilt u een eventuele stijging niet afwachten dan bieden een aantal energieleveranciers sinds kort weer jaarcontracten met een welkomstpremie tot wel 700 euro. Dus wilt u meer zekerheid dan is dit de beste keuze.

 

Loopt uw energiecontract bijna af of begint uw termijnbedrag steeds hoger op te lopen? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Wij leggen u uit wat het beste moment is om over te stappen zodat u zoveel mogelijk geld kunt besparen.

Eerste overstap?

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier en al jaren trouwe klant? Dan heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat u het contract het gehele jaar door kosteloos op kan zeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Is uw contract direct opzegbaar, dan duurt de overstap procedure ongeveer zes weken.

In het verleden al eerder overgestapt?

De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u aan het eind van de periode (meestal een jaar) opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Als u een contract voor een bepaalde tijd voortijdig opzegt, bestaat de kans dat uw energieleverancier een opzegvergoeding (opzegboete) in rekening brengt. Mogelijk vergoedt de nieuwe energieleverancier deze opzegboete, anders is deze voor uw eigen rekening. 

Afloopdatum energiecontract

Kijk goed naar de afloopdatum van uw contract. Wanneer u 'te vroeg' overstapt kan uw huidige energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen en loopt u wellicht uw welkomstpremie zoals een bonus of korting bij een nieuwe leverancier mis. 

Vattenvall houdt bijvoorbeeld rekening met de looptijd van uw oude contract. Wanneer uw lopende contract langer dan 60 dagen duurt dan regelt Vattenvall wel een directe overstap. Bekijk bij elke energieleverancier de voorwaarden op het overstapforumlier. 

Wijziging van de energieprijs

Elk jaar mogen de energieleveranciers op twee vaste data de energieprijzen aanpassen. Op 1 januari en op 1 juli mogen alle energieleveranciers bepalen of zij hun tarieven aanpassen. Deze aanpassing is afgestemd op de huidige olieprijs. Voordat je gaat overstappen is het verstandig om deze aanpassing af te wachten voor het geval deze goedkoper uitvalt!

De juiste overstapperiode 

De juiste periode voor de overstap hangt samen met uw eindafrekening en de looptijd van uw contract. Uw termijnbedrag is afgestemd op uw jaarverbruik. In de zomer betaalt u daarom verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig. 

 

Lees meer