9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109
Het juiste overstap moment
Bespaar kosten door op het juiste moment over te stappen naar een nieuwe energieleverancier
Overstappen
Bespaar
ca €650 per jaar
Bekijk hoeveel je kunt besparen

Overstappen van energieleverancier: nu het juiste moment!

Vraag je je af of het nu het juiste moment is om over te stappen van energieleverancier? Het antwoord is ja! Sinds vorig jaar hebben energieleveranciers meer zekerheid gekregen vanwege de nieuwe opzegregeling. Dit maakt het voor hen mogelijk om weer voordelige energiecontracten aan te bieden. Tegelijkertijd is de gasprijs op de groothandelsmarkt vanaf half januari aan het dalen.

Het afsluiten van een jaarcontract kan je nu dus financiële zekerheid bieden. Wij verwachten dat de consumentenprijs voor energie richting de zomer iets zal oplopen. Het overstappen naar een nieuw energiecontract kan dus voordeliger zijn dan wanneer je nog langer wacht met overstappen.

Einde prijsplafond

Op dit moment geldt er geen prijsplafond meer en dat kan waarschijnlijk tot meer prijsverhogingen leiden. Het vastleggen van een jaarcontract kan jou beschermen tegen deze toekomstige prijsverhogingen. Als je nu een jaarcontract afsluit, kun je mogelijk nog profiteren van het huidige prijsplafond en jezelf verzekeren tegen verdere prijsschommelingen in het komende jaar.

Veel verschil in prijs tussen verschillende energieleveranciers

Het aanbod van energiecontracten wisselt per dag net als de aangeboden energietarieven. In het voor-jaar richting de zomermaanden zou het energietarief weer kunnen oplopen afhankelijk van onze gasvoorraden en inkoopkosten op de gasmarkt. Dit wordt dan ook doorberekend in de energiecontracten.

De gasprijs daalt momenteel niet verder

Sinds half januari is de gasprijs aan het dalen ten opzichte van de piek in 2022. Door veranderende marktomstandigheden kan de gasprijs per dag verschillen

Ontvang een bericht als er weer interessante contracten worden aangeboden

Wil je een bericht ontvangen zodra er weer goedkope vaste energiecontracten worden aangeboden, schrijf je dan in voor de energie aanbiedingen

Vanwege de huidige hoge stroomtarieven kan het ook interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd is momenteel veel korter dan een aantal jaren geleden. Via Energievergelijker kun je eenvoudig verschillende offertes voor zonnepanelen opvragen.

Loopt je energiecontract bijna af of begint uw termijnbedrag steeds hoger op te lopen? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Wij leggen je uit wat het beste moment is om over te stappen zodat je zoveel mogelijk geld kunt besparen.

Eerste overstap?

Bent je nog nooit overgestapt van energieleverancier en al jaren trouwe klant? Dan heb je op dit moment een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je het contract het gehele jaar door kosteloos kunt opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Is je contract direct opzegbaar, dan duurt de overstap procedure ongeveer zes weken.

In het verleden al eerder overgestapt?

De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kun je aan het eind van de periode (meestal een jaar) opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen.

Afloopdatum energiecontract

Kijk goed naar de afloopdatum van je contract. Als je een contract met vaste looptijd voortijdig opzegt, bestaat de kans dat je energieleverancier een opzegvergoeding (opzegboete) in rekening brengt en je loopt dan wellicht je welkomstpremie zoals een bonus of korting mis.

We adviseren je om ongeveer 6 tot 8 weken voor het einde van je huidige contract te switchen, waarbij je nieuwe leverancier je voorgaande contract automatisch voor je beëindigt.

Vattenvall houdt bijvoorbeeld rekening met de looptijd van je oude contract. Wanneer je lopende contract langer dan 60 dagen duurt dan regelt Vattenvall wel een directe overstap. Bekijk daarom bij elke energieleverancier de voorwaarden op het overstapforumlier.

Wijziging van de energieprijs

Elk jaar mogen de energieleveranciers op twee vaste data de energieprijzen aanpassen. Op 1 januari en op 1 juli mogen alle energieleveranciers bepalen of zij hun tarieven aanpassen. Voordat je gaat overstappen is het verstandig om deze aanpassing af te wachten voor het geval deze goedkoper uitvalt!

De juiste overstapperiode

De juiste periode voor de overstap hangt samen met uw eindafrekening en de looptijd van je contract. Je termijnbedrag is afgestemd op je jaarverbruik. In de zomer betaal je daarom verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig.

Een voorbeeld: je oude contract loopt van oktober t/m september. Na de dure wintermaanden waarin je veel energie hebt verbruikt stapt je over. De kans op bijbetalen aan uw oude leverancier is dan groot. Stapt je over na de goedkopere zomermaanden, dan is het mogelijk dat je nog geld terugkrijgt van je oude leverancier. Per saldo maakt het niets uit: wat je bij de ene leverancier teveel betaalt, krijgt je bij de andere terug. Er volgt tenslotte altijd weer een dure maand na een goedkopere. Uiteindelijk betaal je voor de energie die je verbruikt in een jaar.

Wil je weten hoeveel je kunt besparen op je huidige energieprijzen? Je kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen met behulp van onze Energievergelijker.

Ik heb zonnepanelen en wil overstappen, hoe werkt dat?

Wanneer je zonnepanelen op of rondom je huis hebt dan is de juiste timing voor het overstappen nog belangrijker. In de zomermaanden wek je waarschijnlijk veel meer stroom op dan dat je gebruikt. Valt de einddatum van je huidige energiecontract aan het begin van de zomermaanden? Dan is overstappen (nog) niet verstandig. Na de zomer kunt je het beste van energieleverancier wisselen, wanneer er een klein verschil is tussen uw verbruik en de opgewekte stroom. De vergoeding voor terug geleverde stroom is erg laag, daarom is het niet voordelig om in de maanden met de meeste zonuren over te stappen.

Bekijk altijd je huidige contract om te achterhalen wat de teruglever vergoeding bedraagt.

Verhuizen en overstappen

Gaat je verhuizen en je wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Het is verstandig om dan alsnog uit te gaan van de einddatum van je energiecontract. Wanneer je gaat verhuizen betaal je namelijk alsnog een opzegvergoeding wanneer je te vroeg overstapt. Bekijk van te voren of het niet voordeliger is om eerst je huidige leverancier mee te nemen naar je nieuwe adres en later in het jaar over te stappen.

Geschreven door René

Best beoordeeld
  • 1Pure Energie
  • 2Noordhollandse Energie Cooperatie
  • 3Engie
  • 4Powerpeers
  • 5Essent
Alle beoordelingen
Wat gebeurt er na het aanmelden?
Overstapproces