9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

ACM: dalende energieprijzen door import stroom uit Duitsland

Lagere energietarieven door goedkope stroom uit Duitsland. Het wordt mogelijk dankzij nieuwe afspraken met energietoezichthouders uit drie Europese buurlanden. Vanaf deze maand kan Nederland maximaal 20 procent meer stroom importeren vanuit onze oosterburen. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorziet hiermee een daling van de energiekosten.

Sinds 4 juni mag en kan er meer elektriciteit worden verhandeld tussen Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Dit dankzij nieuwe afspraken die energietoezichthouders uit de betrokken landen afgelopen maand maakten. “Hierdoor kan er zelfs 20 procent meer stroom uit Duitsland worden ingevoerd. En dat gaan we terugzien in onze energienota’s”, aldus de ACM.

Energieprijzen: vraag en aanbod

De elektriciteitsmarkten van Nederland en onze buurlanden zijn al enige jaren aan elkaar gekoppeld. Dit maakt het mogelijk om energieprijzen vast te stellen op basis van vraag en aanbod. Een overschot in het ene land biedt voordeel voor het andere. Zo kunnen landen profiteren van elkaars energieproductie.

Lagere stroomprijzen door extra capaciteit

Voordat de nieuwe afspraken werden gemaakt, vroeg de ACM netbeheerder TenneT te onderzoeken hoeveel de importcapaciteit kon worden vergroot. Er zit een grens aan deze capaciteit, omdat de stabiliteit van het Europese elektriciteitsnet in gevaar komt wanneer er teveel elektriciteit wordt getransporteerd. 

Tot voor kort transporteerde Nederland per dag 4250 MW vanuit Duitsland. Met de nieuwe afspraken komt dit op 5000 MW. De extra 750 MW elektriciteit is te vergelijken met het totale verbruik van een middelgrote stad. Een aanzienlijke extra hoeveelheid stroom die de stroomprijzen naar verwachting dus zal doen dalen.

Gas ook goedkoper

Ook de gasprijzen kunnen omlaag. Volgens de ACM rekent Gasunie Transport Services (GTS) onnodige hoge kosten voor het door de leidingen pompen van gas. De ACM vergeleek de werkwijze van GTS met die van andere gastransporteurs en concludeerde dat de Nederlandse energie-onderneming aanzienlijk minder efficiënt werkt. De Gasunie krijgt 5 jaar om hier stap voor stap verandering in te brengen. 

 

Bron: ACM, nu.nl

 

Bespaar
ca €650 per jaar