9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Broeikasgassen maken 2015 het warmste jaar ooit

De aarde heeft het warmer dan ooit. Het jaar 2015 lijkt namelijk de boeken in te gaan als het warmste jaar tot nu toe gemeten. Nooit eerder zaten er zoveel broeikasgassen in de atmosfeer als nu. De verontrustende cijfers komen uit een rapport dat deze week werd gepresenteerd door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De afgelopen vijf jaren zijn de warmste ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur ligt nu al 1 graad hoger dan voor het industriële tijdperk begon. “En dat is slecht nieuws voor onze planeet”, aldus de WMO,”Het is aan ons om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen.. We hebben er de kennis en de instrumenten voor.”

Veranderd klimaat

De stijging van de temperatuur is nu al goed merkbaar. De verandering van het klimaat brengt bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden met zich mee. Zware regenval veroorzaakt overstromingen in Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China. Hittegolven teisteren India en Pakistan. 

Een belangrijke oorzaak van de veranderende weersomstandigheden is een sterke El Niño. Het weersverschijnsel keert elk jaar terug en was ook dit krachtiger dan voorheen. El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan. Dit beïnvloedt stromingen en windrichtingen en dat zorgt voor extreem weer over de hele wereld.

Klimaattop Parijs

Met de klimaatconferentie die op maandag 30 november plaatsvindt in Parijs kan de timing van het rapport geen toeval zijn. De klimaattop belooft dit jaar extra bijzonder te worden. Het is voor het eerst dat het plan voor een gezamenlijke aanpak van het klimaatprobleem breed wordt gedragen. Zelfs de VS en China nemen actief deel aan de conferentie.

Dat er snel iets moet gebeuren is duidelijk. Dat gaat zeker ook ons land aan. De opwarming van de aarde is ook in Nederland merkbaar. Gemiddeld stijgt de temperatuur hier zelfs 1,5 tot 2 keer sneller dan wereldgemiddeld. Dat betekent dat de kans op hittegolven steeds meer toeneemt, terwijl periodes van koude zullen afnemen. En daarmee ook de kans op een Elfstedentocht… 

Energiegebruik en -verbruik

De gevolgen zullen merkbaar zijn voor grote groepen Nederlanders. Een warme zomer lijkt op het eerste gezicht fijn, maar aanhoudende hitte heeft direct effect op kwetsbare groepen zoals ouderen of bijvoorbeeld longpatiënten. Het is dus zaak om gezamenlijk grote stappen te nemen. Wij kijken uit naar uitkomst van de komende klimaattop. Tot die tijd kunnen we zelf uiteraard ook letten op ons energiegebruik en verbruik. Een beter milieu begint nog altijd bij jezelf.

 

Bron: AD

 

Bespaar
ca €650 per jaar